понеділок, 09 липня 2007 07:00

Вовки задерли п"ять кіз

Автор: фото: Юлія ЛІПІЧ
  12-річна Олена Гермак у селі Старява Старосамбірського району Львівської області доглядає маленьких козенят, матір яких розірвала вовчиця
12-річна Олена Гермак у селі Старява Старосамбірського району Львівської області доглядає маленьких козенят, матір яких розірвала вовчиця

Наприкінці червня лісові вовки вчащали на обійстя селян Старяви Старосамбірського району Львівської області. Сіроманці не бояться людей, задерли п"ять кіз, собаку й качку. Від вовчиці на пасовиську ледве відбили теля.

У селі 450 хат, навколо — ліси. Село межує з польським Бещадським парком. Селяни їздять на заробітки за кордон, дехто виживає із продажу грибів та ягід. У лісі багато білих, підберезовиків, лисичок, малини, суниць, ожини.

— Вовків у Старяві не було вже десь років із шість. Вони зазвичай приходили по здобич узимку. Але тепер у лісі нічого їсти, браконьєри все повиловлювали, — говорить голова Старявської сільської ради Михайло Потічний, 41 рік.

Уперше селяни заговорили про вовків у жовтні 2006 року. Тоді вовчиця розірвала козу Гермаків.

— Восени старша донька Христина вивозила сміття з подвір"я. Прибігла до хати й кричить: ""Вовк, вовк!"" — розповідає депутат Старявської сільради Василь Гермак, 40 років. — Ми вибігли, а від кози нічого не залишилося. Донька казала, що вовк дивився їй прямо в очі, аж доки вона не злякалася.

Василь та Оксана Гермаки із доньками 17-річною Христиною та 12-річною Оленою живуть у дерев"яній хаті біля лісу. На грядках полуниці випасають двох козенят. Їхню маму в червні розірвав вовк.

— Козу припнули біля плоту, — згадує Оксана. — Я на обід прибігла з роботи, щоби подоїти. Дивлюся — а кози нема. Вовк виїв середину, залишив копита, шкіру та голову. Добре, що козенят у хліву тримали.

Якщо вовкові вдалося вкрасти поживу з чийогось подвір"я, він неодмінно повертається.

— У п"ятницю бачила сіроманця серед білого дня — ішов дорогою за 50 метрів від моєї хати, — стверджує землевпорядник Старявської сільської ради Галина Потічна, 48 років. — Два тижні тому я припинала козу з козенятами на городі. Вовк сусідську козу роздер, схопив моє козеня в зуби, закинув його на спину й поніс. Чоловік це побачив, став кричати, але вовк на нього навіть не зреагував.

Удруге звір повернувся за тиждень пополудні. У селі саме прокладали газові труби — гули трактори, метушилися робітники. Хижак зайшов на обійстя Потічних і украв друге козеня.

Дійде до того, що люди самі візьмуть рушниці і зроблять облаву

— Коли повернувся утретє, ми вже козу сховали, — веде далі Галина. — Та в мене внук — п"ятикласник. Його без нагляду дорослих боїмося випускати з хати.

Селяни подейкують, що в лісі вовчий виводок. Вовчиця приносить малюкам здобич. Прив"язану козу розриває, витягує нутрощі, м"ясо й утікає. Неприв"язану хапає за шию, б"є хвостом і жене до лісу.

Два тижні тому вовчиця намагалася викрасти теля. Однак пастух відбив його.

У 69-річного Юрія Жука два жижаки вночі розірвали собаку. Сіроманці зайшли на подвір"я, пес зірвався з прив"язі й побіг за ними. На ранок від нього залишилися лише лапи та хребет.

— Наш Дунчик був великим мисливським собакою, — згадує Юрій Жук. — Важив близько 50 кілограмів. Але вовків було двоє, і вони спритніші. А минулої суботи ми працювали на бульбі. Звір став собі на горбочок і дивився на нас за десять метрів. Кинули в нього камінь — зуби вишкірив.

Цього літа у Старявському лісі майже немає людей.

— Ліс пустий, нема там ані зайчика, ні білочки — одні вовки та гадюки, — каже Юрій Жук. — До мене нещодавно в хлів гадюка залізла. Ніхто тим не переймається, а ліс пильнувати треба.

У Старяві багато селян мусять ходити до лісу. Чоловіки беруть із собою ножі та палиці.

— А я у лісі постійно курю цигарку, — говорить 55-річний Ярослав Товарницький. — Вовки вогню бояться.

Голова сільської ради звертався по допомогу до Старосамбірського лісомисливського господарства. Там пояснили, що потрібен спеціальний дозвіл на відстріл хутрових звірів.

— Дійде до того, що люди самі візьмуть рушниці і зроблять облаву, — каже війт Потічний.

У Старяву заходять польські хижаки

— Селяни самі винні, що у Старяві з"явилися вовки. Люди викидають залишки худоби й дохлих тварин на городи. Є скотомогильник, а вони лінуються закопати мертвечину, — каже директор Старосамбірського лісомисливського господарства Юрій Мрочко, 36 років. — Як отримаємо дозвіл, у вихідні проведемо відстріл. Можливо, зробимо дві облави по 20–30 чоловік.
Дозвіл на відстріл отримати непросто.
— Старява межує із Бещадським парком. Очевидно, що вовки заходять до нас із польського заповідника. Адже вони за ніч можуть долати до 80 км, — пояснює  мисливцезнавець Старосамбірського ЛМГ Ярослав Волосянський, 52 роки. — Тепер не мисливський сезон, а в Польщі дуже суворо з полюванням. Там вовки під охороною.

Зараз ви читаєте новину «Вовки задерли п"ять кіз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі