пʼятниця, 20 липня 2007 07:00

Волощукам подарували будинок

Автор: фото: Наталія ЛАЗУКА
  Оксана Волощук (у центрі) з чоловіком Юрієм Мицьканом у своїй хаті в селі Нижбірок Гусятинського району Тернопільської області. На руках батька 2-річний син Юрчик. У ліжечку трійнята Марійка, Оксана та Люба. Поруч — бабуся Марія Мицькан і прабабуся Яросла
Оксана Волощук (у центрі) з чоловіком Юрієм Мицьканом у своїй хаті в селі Нижбірок Гусятинського району Тернопільської області. На руках батька 2-річний син Юрчик. У ліжечку трійнята Марійка, Оксана та Люба. Поруч — бабуся Марія Мицькан і прабабуся Яросла

27-річна Оксана Волощук із села Нижбірок Гусятинського району Тернопільської області 13 лютого народила трійню. Семимісячні дівчатка після пологів важили по 1200 грамів. Шість місяців діти провели в лікарні. Два тижні тому мама вперше привезла новонароджених додому. Будинок купила Гусятинська райдержадміністрація.

Нижбірок — за 100 км від Тернополя. Оксана Волощук із батьком трійнят 27-річним Юрієм Мицьканом і ще чотирма старшими дітьми два місяці тому переїхали до нової хати посередині села. Цегляної, критої шифером, із садком.

— Дівчат у Тернополі лікарі вже назвали, — каже, запрошуючи до хати, Оксана. — Марійка, Оксана і Люба. Нині двоє дівчаток важать по 5 і одна 4,5 кілограма.

До зустрічі з Юрою в Оксани вже було троє дітей. Потім народився їхній спільний син Юрчик і дівчатка.

— Коляски не маємо, — пояснює вона. — Ліжечко дала сусідка. У неї діти вже повиростали. Впоперек поки що вміщаємо всіх трьох.

— Кумів ще не вибрали, — каже Юра. — Потрібно три пари. Оксанині з села, а мої з Франківська.

Як відрізняєте дітей? — допитуюся.

— У них на руках бірочки з іменами, — говорить Оксана, годуючи немовля з пляшки. — Лише вирізняю одну дитину. Такі однакові. Я не знала, що буде трійня. Народила двоє, а потім дали наркоз. Я нічого не пам"ятала. Коли відійшла, сказали, що в мене трійня. Думала, що третю дитину чужу підкинули. Юра також одразу не повірив. Казав, що це неправда. У чоловіковій родині колись були двійнята.

Під час вагітності зверталися до лікарів? — питаюся.

— За тиждень до родів приходила в районну лікарню, але один лікар був на  похороні, а інший на курсах. Вони мене на УЗІ не подивилися. Ми думали, що буде одна дівчинка.

А тут одразу троє. У селі кажуть, що Юра добре постарався

Юра перед родами поїхав собі на гуцули. За підрахунками, я мала народжувати у квітні. Троє було важко виносити, тому почалися передчасні роди. Я вночі сама до фельдшерки подалася, бо води вже відійшли.

Лікарі не злякалися?

— Як мене привезли до лікарні, — розповідає Оксана, — дали крапельницю. Капали, бо нічого не відчувала. Народжувалися діти дуже швидко. Пам"ятаю, серце билося з трьох боків живота. Лікарка подумала, що троє сердець в дитини. Злякалася. О дванадцятій поступила в лікарню, о пів на п"яту народила.

Батько трійнят не має постійної роботи. Обходить господарку й допомагає Оксані. Пильнувати за малюками приїхала бабуся, мама Юрія — 48-річна Марія Мицькан зі села Річка Косівського району Івано-Франківської області.

— У мене вдома дочка і син, — розповідає вона. — А тут одразу троє. У селі кажуть, що Юра добре постарався.

Діти спокійні?

— Всіляко буває, — зізнається Оксана. — Мама бере одну, а дві ми бавимо. А якщо добре кричать, всі зриваються на ноги. І бабця моя приходить, і тітка Параска.

Ліжечко, де посапують трійнята, обступили старші діти. З цікавістю зазирають.

Брати і сестри не ревнують?

— Дуже люблять їх, — каже Оксана. — Найстарша Василинка вже бавить, колише.

До дитячого ліжка підходить Оксанина бабуся Ярослава Маяновська.

Цікавлюся, чи Оксана вчилася після школи.

— Я в десять років пішла на ферму, — розповідає. — До двадцяти років працювала дояркою, доки не розпався колгосп.

— Вона працьовита дитина, — каже Параска Дичок, тітка Юрія. — Є в них тепер корова, свиня, кури. 20 соток городу.

— Обходить усе чоловік, — додає Оксана Волощук. — Бо я з дітьми не можу.

Як відреагували, коли дізналися про трійню? — питаю Юрія.

— Спочатку не повірив, — каже.— Не відказуватися ж від них. Нічого, вигодуємо. Спочатку дали на дітей 10 тисяч і 200 гривень. Тепер дають гроші  частинами. Вистачає.

— Для мене секрет сімейного щастя в дітях, — сміється Оксана. — Як повиростають і підуть з нами на город, візьме десять душ по сапі, за раз будемо  обробляти по десять рівців. Щоб здорові росли.

Юрій Мицькан і Оксана Волощук готуються до хрестин.

— Ми не розписані, — каже Юрій. — Церковний шлюб взяли два роки тому в мене вдома, на Івано-Франківщині.

Як ви познайомилися?


— Я до цьотки приїжджав у Нижбірок, — каже Юрій. — вона тут вже двадцять років живе.

Такого не було 20 років

— У Гусятинському районі попередня трійня народилася 20 років тому, — розповідає голова Гусятинської райдержадміністрації Тернопільської області Василь Триснюк, 45 років. — Коли ми дізналися про нову трійню, на нараді вирішили купити їм хату. Будинок звичайний, але новий. Є чотири кімнати, кладовка, хлів, город. Сім"я раніше не мала де жити, їм було дуже важко. Тепер  все налагоджується. На новосілля вручили молодим  пральну машинку і мікрохвильову піч. Бачу, у них минає той страх, коли не було за що купити одягу чи продуктів.

Зараз ви читаєте новину «Волощукам подарували будинок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі