четвер, 20 листопада 2008 19:36

Власники охоронних фірм не укладають угод із працівниками

Про порушення прав працівників при  звільненні розповідає начальник Державної інспекції праці у Львівській області Оксана Завада, 50 років.

— На підприємстві "Бурвод" нещодавно звільнили майже сто людей — без попередньої згоди профспілки. Не всі були попереджені про скорочення за два місяці. Робітникам нарахували, але не виплатили вихідну допомогу. А вона має бути в розмірі не менше середньомісячного заробітку. Протокол перевірки ми скерували до суду.

Днями за консультацією зверталися двоє дівчат із банків. Розповіли, що керівник філії повідомив їх про скорочення і сказав написати заяву на звільнення за згодою сторін. Це різні речі. Або скорочення — тоді є соціальні виплати й людей попереджають за два місяці. Або за згодою сторін — людина звільняється негайно й нічого не отримує. Якщо відмовляться, директор попередив, що будуть звільнені за статтею.


Які порушення трудового законодавства спостерігаються найчастіше?

— Зловживають в охоронних фірмах. Їх власники — переважно колишні працівники правоохоронних органів. Вони знають, як обійти закон. Фірми набирають охоронців на випробувальний термін, а через кілька місяців звільняють. Документів, які підтверджували б проходження випробувального терміну, відсутні: немає заяви про прийом на роботу з випробувальним терміном, наказу, табелів обліку робочого часу, відомостей із зарплатні. Завдяки плинності кадрів фірми заробляють гроші, використовуючи нелегальну працю людей, не сплачуючи податків.

Лише за три місяці до нас звернулося сім охоронців фірми "Деос-охорона". Їм не виплатили розрахункові, не всім повернули трудові книжки. Керівник уникає перевірок.


На що радите звертати увагу при звільненні?

— Потрібно ознайомитися з наказом про звільнення та попросити його копію. Вимагайте, щоб вас письмово повідомили про нараховані суми, які належать вам при звільненні. Не забудьте про компенсацію за невикористані відпустки. У день звільнення мають видати заповнену трудову книжку. При видачі розрахункових маєте розписуватися у відомостях, при одержанні трудової — у книзі обліку та руху трудових книжок. При цьому вказати дату отримання трудової.


А якщо це скорочення штату?

— Ні в якому разі не пишіть заяву за згодою сторін. При скороченні керівник підприємства повинен за два місяці персонально повідомити про це працівників. Він має запропонувати іншу роботу на цьому ж підприємстві або повідомити центр зайнятості про звільнення працівників, вказуючи їхні професії, спеціальності, кваліфікації та розмір оплати праці. Повинен виплатити працівникам вихідну допомогу, чого немає при звільненні за згодою сторін чи за власним бажанням.

При оформленні на роботу слід обов"язково писати заяву у двох екземплярах. Один залишати собі. Вимагати ознайомити вас із наказом про прийняття. Зробити собі його ксерокопію. Щомісяця ознайомлюватися з табелем обліку робочого часу, відомостями нарахування та виплати заробітної плати. Вимагати роздруківки по зарплаті.

Часто обманують продавців бутиків на базарах. Вони не укладають жодних письмових угод із власниками крамниці, і при будь-якому конфлікті ті можуть їх вигнати. А у продавця немає підтвердження, що працював. Але якщо під час роботи він десь ставив свій підпис, наприклад, підписував відомості про отримання товару, це може допомогти в суді. Якщо ж свідомо отримував зарплату "у конверті" — сам винен.

Зараз ви читаєте новину «Власники охоронних фірм не укладають угод із працівниками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі