неділя, 04 березня 2007 17:28

Власники гаражів знищують вал Боплана

Оборонний земляний вал у Бродах Львівської області, який у 1630–1635 рр. за власним кресленням збудував архітектор Ґійом Ле Вассер де Боплан, потроху осипається.

Поряд із валом, неподалік від корпусу інфекційного відділення Бродівської райлікарні, другий рік споруджують п"ять приватних гаражів.

— Щоби скоротити шлях, люди як дорогу використовують пам"ятку архітектури XVII століття, — розповідає 29-річний Василь Стрільчук, директор місцевого краєзнавчого музею. — Через вал завозять будівельні матеріали. Від цього він обсипається, на його поверхні поглиблюються колії, просідає земля. Торік на в"їзді з одного боку закопали три бетонні стовпці заввишки 50 сантиметрів, з іншого — ще два. Вони місяць простояли. Потім будівельники їх демонтували.

Збитків від руйнування пам"ятки ще не підраховували.

— Вал мав 6–7 метрів висоти, — каже 31-річний Андрій Корчак, науковий співробітник музею. — Зараз його північно-східна частина підноситься заледве на два метри. А там, де зробили трасу, залишився лише контур колишньої оборонної споруди. За рік земля просіла на 30–40 сантиметрів. 2005-го до лікарні підводили водопровід і викопали рів без жодних погоджень. Потім його засипали. Через рік почали возити на будівництво бетономішалки, шифер, дерево. Зараз уже їздять бусами, а раніше вантажівки курсували.

На початку ХХ ст. поляки укріплювали 640-метровий вал липами та ясенами. У 1950-х по його верху проклали алею, встановили лавки. І хоч бродівський вал є однією з небагатьох уцілілих споруд Боплана, його не внесено до переліку архітектурних пам"яток України. Тому й не охороняють — не вистачає потрібної документації.

Зараз ви читаєте новину «Власники гаражів знищують вал Боплана». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі