четвер, 10 липня 2008 07:06

Вирощування ріпаку дуже вигідне

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Михайло Кожушко: ”Можна спрогнозувати, що жнива мають шанс затягнутися”
Михайло Кожушко: ”Можна спрогнозувати, що жнива мають шанс затягнутися”

Про підготовку до жнив, цінову політику на сільськогосподарські культури розповідає начальник Головного управління агропромислового комплексу Львівської облдержадміністрації 54-річний Михайло Кожушко.

Який урожай очікують на Львівщині?

— Цього року в області працюють західні компанії, які захопилися вирощуванням ріпаку. Тому матимемо надврожай цієї культури. У Буському та Золочівському районах було засіяно ріпаку більше, ніж передбачено науковим обґрунтуванням. Більша частина врожаю піде на експорт. На жаль, в Україні ще не сформована нормативно-правова база для переробки ріпаку на біодизель. Ми не маємо внутрішнього ринку цієї продукції. Але вирощування ріпаку дуже вигідне. Затрачаючи 1,5 тисячі гривень на виробництво тонни ріпаку, отримуємо 3 тисячі гривень прибутку. Незважаючи на такі позитивні прогнози, ніхто не засіє півобласті ріпаком. Стосовно гречки, її посіви збільшились на 63 тисячі гектарів порівняно з минулим роком. Значна частина врожаю перероблятиметься в області. Посівні площі цукрового буряку зменшилися з 22 тисяч гектарів до 15,5 тисячі гектарів. Бо на ринку в області залишилися лише два цукрові заводи, в Радехові та Золочеві. Львівщина виробляє достатньо цукрової сировини для власного продовольчого ринку.

Під урожай 2008 року в області по всіх категоріях господарств посіяно 274,9 тисячі гектарів зернових, що на 35,3 тисячі гектарів більше, ніж у 2007 році, з них 140,2 тисячі гектарів озимих і 134,7 тисячі гектарів ярих зернових. При цьому валовий збір зерна повинен бути в межах 661,3 тисячі тонн, що на 50,3 тисячі тонн буде більше 2007 року, при врожайності 24,1 центнера з гектара.

Яка ситуація на ціновому ринку?

— Ми прогнозуємо вищий врожай, ніж торік. Ціни на продукти харчування мали б зменшуватися. Зараз на світовому рівні збільшується валове виробництво зерна. Та все ж дефіцит у розмірі 3–4 відсотки залишається. Україна готова цього року обмежувати експорт зерна. На мою думку, ця обставина дозволить зберігати сталу ціну на хліб. Міністерство аграрної політики визначило так звані мінімальні ціни на хліб. Можна прогнозувати, що ціна продовольчого зерна третього класу буде коливатися в межах 1400–1600 гривень за тонну. І це при тому, що мінімальна закупівельна ціна, встановлена Кабміном, — 1251 гривня. Для уникнення махінацій із боку посередників ми збільшили кількість надходження зерна в держфонд. Уряд виділив додатково мільярд гривень. За ці гроші можна викупити близько 14 відсотків зерна через аграрний фонд.

Чи вплине погода на збереження врожаю?

— Зараз ми працюємо над організацією зерносушильного процесу. Це загальнонаціональна проблема. Як і проблема доставки та транспортування зерна. Із огляду на цю ситуацію і на теперішні природні умови, можна спрогнозувати, що жнива мають шанс затягнутися. Нині ми готуємо складські приміщення. На сьогоднішній день в області із 12 складів сертифіковано сім. Два з них уже готові до прийому зерна, п"ять потребують доопрацювання.

Зараз ви читаєте новину «Вирощування ріпаку дуже вигідне». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі