середа, 16 липня 2008 07:05

Від вибуху газу в Болехові загинули двоє людей

Автор: фото: Вікторія ЦИМБАЛІСТА
  Міський голова Болехова Зенон Макота показує руїни на першому поверсі центральної міської лікарні
Міський голова Болехова Зенон Макота показує руїни на першому поверсі центральної міської лікарні

11 липня в підвалі терапевтичного  двоповерхового відділення Болехівської міської лікарні на Івано-Франківщині вибухнув газ. Двоє людей загинули, сімох із різними травмами розвезли по районних шпиталях.

На місці вибуху чергують працівники міліції.

— Прокуратура проводить слідство, без дозволу на обгороджену територію нікого не впускаємо, — каже міський голова Болехова 47-річний Зенон Макота.

За день до вибуху міські газовики міняли труби біля лікарні.

— Ось тут труба була, вся перегнила, її не міняли більше 50 років, — мер показує свіжовириту яму за два метри від підвалу лікарні. — Коли її рушили, газ став протікати, через землю просочився до приміщення. Якби вибух стався ввечері,  жертв могло бути вдесятеро більше. Тоді газ би наповнив усе приміщення й від однієї ввімкненої лампочки будівля розлетілася би, як картонна коробка.

Із 9 по 10 липня працівники газової служби вимкнули в місті Болехові газ, бо проводили ремонтні роботи. Біля терапевтичного відділення лікарні поміняли п"ятнадцять метрів старих іржавих труб. На два метри до шпиталю матеріалу не вистачило. Газовики приварили нову трубу до старої. Увечері подали газ.

У п"ятницю 11 липня об 11.10 до підвалу терапевтичного відділення зайшов робітник лікарні, 53-річний Юрій Квецко. Увімкнув світло. Пролунав вибух.

— Ми тільки повернулися від хворих з обходу. Щось гримнуло й  навколо стало чорно. Я кричу: "Люди, землетрус! Треба покидати територію!" — пригадує 70-річна лікар Елеонора Шиян. — Та не було видно куди бігти.

У цей час у третій палаті на першому поверсі біля хворих прибирала молодша медсестра 57-річна Ганна Бублич. Її силою вибуху викинуло через вікно на 15 метрів. Жінка відбулася забійними травмами.

— Їй пощастило, якби не викинуло, — розірвало би на частинки. На цьому місці якраз прорвало плиту, — розповідає завідувач відділенням 50-річна Галина Дирів. — Вибило всі вікна і двері. Зруйновано бетонне перекриття між підвалом і першим поверхом, де лежали хворі. Людей разом із ліжками, меблями та мурованими плитами скинуло донизу.

За кілька хвилин після вибуху на місце події приїхали рятувальники та міліція. З-під завалів витягли 28 людей. Семеро з них отримали серйозні травми. Уже за годину їх направили до Калуської, Долинської та Рожнятівської лікарні. Майже 70% опіків дихальних шляхів і тіла 2–3 ступенів отримав робітник Квецко, який увімкнув світло. Він лежить в Івано-Франківській обласній клінічній лікарні в реанімації. Лікарі кажуть, його стан стабільно тяжкий.

Не вдалося витягти живими з-під уламків двох пацієнтів — 69-річного Івана Мохлика та 63-річну Стефанію Пастушин. Обоє жителі Болехова. Жінку поклали  до палати за 20 хв. до вибуху. Її супроводжувала молодша сестра. Вона отримала перелом основи черепа.

Міська й обласна влада пообіцяли допомогти потерпілим. На лікування й похорон людям виділили по 7 тис. грн. Загиблих ховали в неділю на міському кладовищі. У покійного Івана Мохлика залишилися дружина, діти й онуки. Стефанія Пастушин була незаміжня.

— Поки не підрахували збитків, — каже головний лікар Болехівської центральної міської лікарні, 44-річний Любомир Парахоняк. — Місце, де стався вибух, відновленню не підлягає, його треба повністю перебудувати. Поки терапію зробимо в колишній травматології. Там провели ремонтні роботи, хотіли розмістити стоматологічну клініку.

Місцева газова служба від коментарів відмовляється. Посилається на таємницю слідства.

Зараз ви читаєте новину «Від вибуху газу в Болехові загинули двоє людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі