середа, 07 травня 2008 07:04

Вагітні лікують депресію спортом та співом пташок

Автор: фото: Марія ПЕТРІВ
  Вправи за Кегелем для зміцнення м’язів, що беруть участь у пологах, тривають не більше ніж півтори години
Вправи за Кегелем для зміцнення м’язів, що беруть участь у пологах, тривають не більше ніж півтори години

В Івано-Франківську відкрили перший у західному регіоні України центр свідомого батьківства. На базі поліклініки N1 подружжя готують до пологів, навчають доглядати за дитиною. Жінки проходять курс гімнастики, аквааеробіки та арт-терапії.

— Вправи розробляють індивідуально, заняття розписують відповідно до терміну вагітності, — розповідає директор центру Наталя Якимчук, 25 років. Жінка веде нас просторою залою. На стінах світлини новонароджених, малюнки вагітних.

У гімнастичній залі розкидані флекс-боли — великі м"ячі, на яких роблять вправи. З вагітними до дев"ятого місяця працює інструктор. У групі не більше десяти жінок.

— Відпрацьовуємо вправи за Кегелем. Вони зміцнюють м"язи, що беруть участь у пологах, — продовжує Якимчук.

Вступні заняття в центрі безкоштовні. Фізичні вправи роблять тричі на тиждень. Урок з інструктором коштує 20 грн, лекції по 15.

Пози для зняття болю під час пологів можна виконувати із партнером.

— Ми з чоловіком три тижні займалися. Він би ще ходив, але не має часу, — каже 23-річна Галина Іванюк із Калуша Івано-Франківщини. — Усі мужчини змінюють своє ставлення до вагітних. Мій став сентиментальнішим.

Наприкінці травня подружжя Іванюків чекає на первістка. Хочуть назвати Давидом.

— Відвідую лекції, гімнастику та аквааеробіку, — гладить живіт Галина. — Дуже відчутно дитину, коли у водичку заходжу, малятко розслабляється.

— У вагітної змінюється зовнішній вигляд, режим дня. Після пологів майже в кожної жінки з"являється відчуття депресії, тому до народження дитини потрібно готуватися, — продовжує Наталя Якимчук.

Жінкам пропонують малювати і вести щоденник, описувати емоції.

Фізичні навантаження починають з елементів дихання. Це вправи на комбіноване, грудне, черевне дихання. Після кожної гімнастики вагітні займаються медитацією — навчаються розслаблятися.

Для релаксації використовують запис шуму морських хвиль, спів дельфінів та пташок. Не радять захоплюватись аромотерапією, бо олії можуть викликати алергічну реакцію.

Пеленати та годувати майбутню дитину навчають на ляльках.

— Зараз породіллі не годують груддю, бо не знають, як це робити, — обурюється Якимчук. — Молоко прибуває десь на третю — четверту добу після пологів. Існує 11 принципів грудного вигодовування. Розповідаємо про це в лекціях. Один з них — це правильне прикладання дитини. Раніше її прикладали за часом, а сьогодні це роблять за вимогою.

За сімейні пологи платять тисячу гривень

За останні два роки в Івано-Франківську збільшилася кількість сімейних, або партнерських пологів. На базі обласного перинатального центру з 2005 року діє зал сімейних пологів на три породіллі. Не всім охочим народжувати із близькою людиною вистачає місць. Чоловіки, що вирішили бути присутніми під час пологів із жінками, здають аналізи на інфекційні захворювання, проходять флюорографію.
— Кожна третя пара хоче народжувати разом, — каже завідувач пологового відділу Наталя Гуменюк, 62 роки. — Після пологів чоловік залишається в окремій палаті з жінкою. Якщо немає ускладнень, породіллю виписують за три дні.

Зараз ви читаєте новину «Вагітні лікують депресію спортом та співом пташок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі