четвер, 02 серпня 2007 07:01

В Ужгороді гинуть каштани та липи

Автор: фото: Маріанна ШУТКО
  Висохла липа на Липовій алеї неподалік набережної Незалежності. Кілька тижнів тому гілля обвалилося на пішохідну доріжку
Висохла липа на Липовій алеї неподалік набережної Незалежності. Кілька тижнів тому гілля обвалилося на пішохідну доріжку

Найкрасивіші ужгородські набережні — Київська та Незалежності — поступово втрачають дерева. На першій осипаються пишні, крислаті каштани, на другій всихають 80-літні липи. Каштанового шкідника біологи вже встановили — це мінуюча міль. Од чого облізла кора на липах — не знають досі.

— Через сім років в Ужгороді можуть не дорахуватися кількох десятків каштанів і лип, — говорить кандидат біологічних наук Алла Садляк, 58 років. — Мінуюча міль вже кілька років мігрує Європою. В Ужгороді шкідник з"явився 2005 року. Комаха крихітна, усього 3–5 міліметрів завбільшки, а за рік звалить столітнє дерево. Жоден птах не склює цю міль. Достатньо одному зараженому листочку опинитися поряд із каштаном — хвороба поступово розповзеться на решту дерев. На Київській набережній каштани стоять крона до крони, міль легко перебирається на нові гілки.

Зі стовбурів злізла кора — отак і стоять голі

Біологи кажуть, що міль спричиняє появу грибів-паразитів, які заважають синтезу органічних речовин у листі каштанів. Воно передчасно сохне й облітає. Під осінь дерева стоять зовсім голі.

— Іще до вересня добрий місяць, а під ногами вже неприємно шурхотить, — каже 25-річна ужгородянка Наталія Шаламага, Київська набережна для якої — улюблене місце відпочинку. — І листя такий непривабливий вигляд має — як потруєне, до рук годі взяти. Он той каштан, — показує рукою, — буйно цвів іще цієї весни, а тепер змарнів до невпізнання.

Алла Садляк говорить, що каштанову міль частково можна подолати ретельним прибиранням ураженого листя, на яке комахи відкладають до 400 яєць. Але досягнути цього майже неможливо — шеренга каштанів вишикувалася ледь не на три кілометри. Та й обприскувати дерева хімічними препаратами у межах населених пунктів заборонено.

— Можна лише локалізувати поширення мінуючої молі на два роки. Для цього у стовбур дерева роблять спеціальні ін"єкції, — каже біолог. — Личинки не розвиватимуться і загинуть. Але в міської влади на такий захист, як завжди, грошей не знайшлося ні торік, ані тепер. Навесні лялечки перетворилися на метеликів, вилетіли якраз у пору цвітіння. Упродовж року з"являється три покоління мінуючої молі. Перше — у квітні, друге — у червні. Третього чекаємо через кілька тижнів. Що буде наступного року — страшно собі й уявити.

Од чого посохли два дерева на найбільшій у Європі семикілометровій Липовій алеї, біологи ще не встановили. Належного аналізу листя та кори в Ужгороді ніде зробити, а везти зразки в лабораторії інших міст у центрі з карантину рослин бракує коштів.

— Фактично липи на набережній Незалежності біля транспортного мосту та на Студентській набережній навпроти гуртожитку N3 загинули, — каже Алла Садляк. — Після цвітіння дерева зачахнули, скинули листя, а кілька тижнів тому зі стовбурів злізла кора — отак і стоять голі. Припускаємо, що це вже аварійні дерева, їх слід зрізати, щоб не інфікувалися сусідні липи.


Каштанову міль у Луцьку вивели імідахлоропрідом


Торік у Луцьку від мінуючої молі загинули близько 300 каштанів. Волиняни звернулися по допомогу до польських біологів із міста Торунь. Ті у стовбури ушкоджених каштанів уводили ін"єкцію імідахлоропріду. Перші 30 каштанів за три місяці ожили. Експеримент визнали вдалим, тому місто закупило 2000 вакцин за півмільйона гривень. Зараз у Луцьку понад 4000 каштанів. Лише кілька із них поступово одужують від ураження міллю. Решта — здорові.
Роман ЖИЖАРА

Зараз ви читаєте новину «В Ужгороді гинуть каштани та липи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі