четвер, 25 вересня 2008 17:16

Ужгородський аеропорт можуть закрити

Міська влада Ужгорода виділила товариству "Данте" землю під будівництво в санітарній зоні міжнародного летовища. Там зводять п"ять житлових 4-поверхівок. Літакам заборонили здійснювати посадку біля них.

— Міська влада навмисне продала землю, щоб закрити аеропорт, — каже директор міжнародного летовища "Ужгород" Олег Чеборак.

Летовище в обласному центрі Закарпаття працює з 1926-го. Торік обласна влада виділила 3 млн грн на реставрацію злітно-посадкової смуги. Щомісяця аеропорт приймає до двох сотень літаків.

— Санітарна зона має протяжність 300 метрів, її площа — гектар, — пояснює Чеборак. — Раніше там росла трава, були чагарники. Коли 2005 року мером Ужгорода став Сергій Ратушняк, міськрада почала продавати ці землі.

Гази, які виходять у повітря під час злету чи посадки літаків, небезпечні для здоров"я, переконує директор.

— Якби ви були присутні на злеті реактивного літака — бачили б, що тут коїться, — каже Чеборак. — Уявіть тільки: не дай Боже щось стається, і 10-тонний літак викочується до новобудов та починає горіти. Ми писали до міської ради, просили покинути дурний задум, але відповіді не отримали.

Керівництво Ужгородського летовища поскаржилося до міської прокуратури. У санітарній зоні працювала комісія. Екологічна служба відізвала свої підписи під дозволом на забудову.

Міська рада звернулася з листом до Міністерства транспорту та зв"язку. Просить закрити летовище і розпочати будівництво нового за межами міста.

— Є три причини, щоб закрити Ужгородський аеропорт, — пояснює заступник міського голови Володимир Химинець. — По-перше, аеропорт будували чехи і 80 років тому не було розмежувань у повітряному просторі. Тепер літаки вимушені залітати на територію Євросоюзу і Північноатлантичного альянсу. Не виключено, що через рік-два НАТО висуне нам свої вимоги й заборонить залітати на його територію задля власної ж безпеки. По-друге, Ужгородське летовище не має змоги приймати літаки великого класу, як, наприклад, Ту тощо. А вони могли б здешевити перельоти. По-третє, діяльність аеропорту в межах міста — це пряма загроза жителям Ужгорода. Бо в центральну вісь злітної смуги потрапляють 5-поверхівки та приватні будинки.

Ужгородська міська рада пропонує перенести аеропорт за 25 км від Ужгорода, до селища Середнє.

Зараз ви читаєте новину «Ужгородський аеропорт можуть закрити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі