четвер, 22 березня 2007 18:15

Українську історію перекажуть у мультфільмі

Автор: Зображення студії ”Арт-Відео”
  Робочий ескіз епізоду з багатосерійного анімаційного серіалу ”Історія України в казках”. Персонаж на передньому плані — київський князь Олег
Робочий ескіз епізоду з багатосерійного анімаційного серіалу ”Історія України в казках”. Персонаж на передньому плані — київський князь Олег

На львівській студії "Арт-Відео" створюють перший вітчизняний анімаційний серіал "Історія України в казках". Прем"єру 24 серій мультиплікаційної стрічки запланували на осінь.

В одній із кімнат на площі Митній за шістьома комп"ютерами працюють аніматори — художники, що малюють мультфільми. Керівник проекту, 36-річний режисер-постановник Сергій Гармаш, за своїм столом гортає альбом ескізів.

— Серіал розповідатиме історію України з десятого століття. Зі львівським сценаристом Олександром Мельником розписали серії до п"ятнадцятого століття. Перший випуск — про похід князя Олега, — Сергій демонструє на моніторі кольорові ескізи персонажів давньоукраїнських воїнів. — Плануємо щомісяця випускати по дві серії. На кінець 2008 року вийде останній, 24-й випуск. Якщо все вийде, презентацію влаштуємо в Києві на широкому екрані, — забобонно постукує по столу.

За сусіднім комп"ютером художниця Світлана Гринько, 25 років, яка малює фони, підправляє крила вітрякові.

— Малюю цілий день — подобається, — Світлана зосереджено дивиться в монітор, спеціальним світловим пером водить по планшету. — Я вже рік на студії, допомагала Кота Викрутаса анімувати.

На студії "Арт-Відео" створили 500-у трихвилинну серію "Пригод Кота Викрутаса". Який нині показують на телеканалі "ТЕТ". Проект планують продовжити й наступного року.

Малювати історію в казках Гармашеві допомагають аніматори Михайло Кушнір, Андрій Гурняк та Андріана Ривак.

— Комп"ютер замість нас нічого не намалює, — зауважує Сергій. — Техніка лише допомагає економити час. Над однією 12-хвилинною серією працюємо місяць-півтора, залежно від складності сценарію. Нині активно напрацьовуємо фони — основні елементи комп"ютерної анімації, аби потім економити час при монтажі. Героїв прорисовуємо окремо.

Режисер жваво розповідає про персонажів мультика.

— Герой на ім"я Крук вестиме літопис, оповідатиме історію, а Кіт — негативний герой — заважатиме йому всілякими капостями, — розказує Гармаш. — У мультфільмі буде живий герой, який подорожуватиме в часі й зв"язуватиме сюжетні лінії. Шукаємо на цю роль упізнаване й смішне обличчя, бо мультфільм має бути насамперед веселим. Я не хочу робити анімовану історію, на кшталт такої, яку показують на "Інтері" — серйозний проект цікавий старшим, але не дітям. Хай би малі по наших стрічках учили історію. Фактаж ми зберігаємо, але цікаво й весело розповідаємо про події — щоби запам"ятовувалися й залишали гарні враження.

Озвучувати анімаційну стрічку запросять столичних акторів. Імен поки не називають. Джерела фінансування проекту теж тримають у секреті.

Зараз ви читаєте новину «Українську історію перекажуть у мультфільмі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі