Ексклюзиви
вівторок, 30 вересня 2008 07:07

Учні мисливської школи підгодовують косуль і оленів

Єдина в Україні школа, де навчають дітей мисливству, розпочала новий навчальний рік у селі Міжгір"я Богородчанського району на Івано-Франківщині.

— У нас природа дозволяє таку школу мати — кругом гори, звірів багато. Наш заклад уже одинадцятий рік працює, ми стільки мисливців виховали! — розповідає Любомир Петришин, 52 роки, директор Міжгірської неповної середньої школи.

Школа мисливства "Космечара" діє при ній як гурток. Створена на базі однойменного мисливського господарства. Щороку виховує до 20 учнів восьмих-дев"ятих класів. Місцеві кажуть, відколи працює школа, в селі поменшало браконьєрів і збільшилося рідкісних диких тварин.

— Дитина, яка тут навчається, завжди зуміє вдома переконати батька не йти та не відстрілювати тварину, якій вона вчора допомогла, — пояснює засновник школи "Космечара" Петро Зіняк, 42 роки.

Діти приходять на заняття двічі на тиждень. Уроки обов"язково супроводжуються походами в гори. Підлітки практикують роботу єгерів, підгодовують косуль, оленів, лисиць і зайців.

— За селом у нас є велике городище борсуків. Цих тварин масово винищують заради жиру, а дехто просто для забави руйнує їхні нори. Людям подобається спостерігати, як тікає нещасна тварина, — каже учень "Космечари" Андрій Зіняк, 15 років. — Ми обгородили городище, поставили таблички й по черзі охороняємо його.

Головна біда для місцевих мешканців — вовки. У горах їх багато, а ближче до зими вони підходять до села, душать собак, кіз. Люди нарікають, що в них часто пропадають свійські тварини. У "Космечарі" дітей учать, як правильно поводитися із хижаками.

— Найлегше навчити, як тварину вбити — витягуєш рушницю та стріляєш. Важче пояснити, як вовка перехитрити, як із ним подружитися, — каже керівник школи мисливства Галина Брик, 38 років.

— На полюванні дітей учимо також, як поводитися із вбитою твариною. Гуманне ставлення до вбитого звіра хочемо ввести в програму навчання спеціальним курсом, — додає Зіняк. — Учитимемо, як віддавати тварині останню честь та як правильно фотографувати здобич.

Після закінчення навчання випускники "Космечари" за пільговими умовами можуть вступати до ВНЗ Західної України із подібним профілем навчання.

Зараз ви читаєте новину «Учні мисливської школи підгодовують косуль і оленів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути