четвер, 14 лютого 2008 18:15

Ученицям "Асгарди" дозволяють бити кривдника в пах

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Львів’янка Ярина Секунда (присіла) відпрацьовує копняк ”Вихор” із одноліткою Марією Зуб. Дівчина ухиляється від удару. Таким прийомом можна збити суперника з ніг
Львів’янка Ярина Секунда (присіла) відпрацьовує копняк ”Вихор” із одноліткою Марією Зуб. Дівчина ухиляється від удару. Таким прийомом можна збити суперника з ніг

До львівської школи бойових мистецтв "Асгарда" чоловіків не приймають. Тут займаються лише особи жіночої статі. Наймолодшим ученицям — 6 років, найстаршій — 45. Усі вони називають себе амазонками або козачками.

— Я з дитинства займалася спортом, закінчила Інститут фізичної культури, — розповідає 30-річна Катерина Тарновська, засновниця жіночої школи бойових мистецтв. — Ходила на гімнастику, карате, рукопашний бій та бойовий гопак. У всіх секціях ми займалися у змішаних групах разом із хлопцями. Але ж жіноча фізіологія та психологія відрізняється від чоловічої. Так поступово й виникла ідея створити жіночу самобутню школу.

В основі мистецтва Асгарди — рухи з бойового гопака. Однак для дівчат розробили й нові вправи з елементами народних танців.

— Чоловікам не пасує бити в пах, але жінки при самозахисті мусять деколи використовувати ці елементи, — веде далі Катерина. — У нас є такий удар, який називається стопни. Стопни особливо ефективний, коли жінка на підборах.

Дівчата вчаться володіти зброєю. У хід іде все, чим у господарстві користувалися українські жінки — палиці, ланцюги, серпи.

На заняття до спортзалу середньої школи N62 у центрі міста приходять у тренувальній формі — чорних шароварах із поясом та футболках різних кольорів залежно від рівня майстерності учениці. Широкі шаровари шиють на замовлення у кравчині.

Дівчата стають у коло, присідають на одне коліно та моляться. Далі розминка і тренування. Протягом півтори години учениці відпрацьовують рухи.

На щастя, мені не доводилося з кимось серйозно битися, — каже Христина Секунда, 17 років, учениця "Асгарди". — Але я знаю, що при потребі зможу за себе постояти.

Натомість їхній наставниці доводилося застосовувати своє вміння.

— У маршрутці в мене витягли мобільний телефон, — згадує Катерина. — Я попросила водія зупинити авто і сказала, що нікого не випущу з салону, поки не обшукаю. Коли обшукувала одного з пасажирів, нащупала в кишені мобілку. Він почав вириватися. То я його трохи скрутила та притисла. Телефон, звісно, забрала.

Окрім бойового мистецтва тут навчають стрільби з лука, танців та театральної майстерності. Навесні планують освоювати ще й верхову їзду.

Потрапити до львівської "Асгарди" може будь-яка жінка. Заняття проводять тричі на тиждень. Місяць навчання коштує 60 грн.

— До нас приходять багато, але затримується одна з сотні, — зауважує Катерина Тарновська. — І йдеться не про фізичне навантаження. Основне — розуміти суть Асгарди. Це не просто вміння натовкти кривднику пику. Треба знайти гармонію між тим, як живеш, і тим, чого прагнеш.

Зараз ви читаєте новину «Ученицям "Асгарди" дозволяють бити кривдника в пах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі