четвер, 24 лютого 2011 17:57

У військовому містечку за електрику платять учетверо дорожче

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Інна Петрова (ліворуч) і Ольга Шаблонська повертаються додому після пікету під Залізничним судом у Львові. Жителі військового містечка Скнилів позивалися щодо завищених тарифів на комунальні послуги. Суд прийняв рішення на їхню користь
Інна Петрова (ліворуч) і Ольга Шаблонська повертаються додому після пікету під Залізничним судом у Львові. Жителі військового містечка Скнилів позивалися щодо завищених тарифів на комунальні послуги. Суд прийняв рішення на їхню користь

"Боргів понаписували на 8–10 тисяч гривень. З чого їх віддавати? Всі колишні військові, або за станом здоров'я не працюють, або за віком. Живемо як у казармах, а тарифи — як за шикарні особняки", — говорить у середу по обіді біля Залізничного районного суду Львова дружина офіцера 30-річна Інна Петрова.

Вона із 30 сусідами з будинку на вул. Авіаційній, 1 з військового містечка Скнилів під Львовом виступає проти завищених тарифів за комунальні послуги. Плату за електроенергію колишнім військовим нараховують, як промисловій організації. Через борги до них позивається квартирно-експлуатаційний відділ Львова.

У руках тримають плакати: "Ми звичайні люди, дайте нам звичайні тарифи", "Ми не олігархи — ми колишні військові". Ніяких гасел не вигукують.

— Мені першому повістка прийшла, всіх по черзі викличуть, — говорить Юрій Зошій, 38 років, зі Скнилова. — Нам світло по 83 копійки рахують за кіловат. А ми мали би платити по 18 копійок, бо дім негазифікований. Просто наші будинки не відокремлені від кабелю, який підведений до військової частини. Тому і вважаються промисловими будівлями.

На вул. Авіаційній три багатоквартирні доми на 110 сімей. Одна спільна кухня і ванна на 12 родин. До 2006 року військове містечко було під управлінням Полку зв'язку. Після того як частину перевели у сусіднє село Зимну Воду, будинки розбалансували. Квитанції про оплату за комунальні послуги надсилає львівський квартирно-експлуатаційний відділ.

— Ми, наче нікому не належимо, — додає Інна Петрова. — Як треба якусь трубу замінити чи освітлення у під'їзді, скидаємося. Щоб сміття вивезти, машину наймаємо. Сходові клітки ремонтуємо і прибираємо по черзі. В суботу у нас світло пропало. У квартирах різко почала опускатися температура, бо з листопада немає опалення. У КЕВ сказали, що авіаційний кабель обірваний. Добу ніхто нічого не робив. Аж доки ми не пригрозили, що викличемо рятувальників. Приїхали двоє електриків і включили рубильник.

— Уся проблема в тому, що зараз для військових практично нічого не будують. А офіцерів у запасі і на службі багато. Людям пропонують відомчі квартири. Міністерство оборони не має грошей, аби забезпечити всіх новими помешканнями. Тому сім'ї військових живуть у колишніх казармах, схожих на бараки. А там проблема на проблемі. У схожій біді опинилися жильці в Липниках, Кам'янці-Бузькій, Яворові, на вулиці Клепарівській, — каже Олександр Поронюк із прес-служби Західного-оперативного командування.

Залізничний суд визнав, що тарифи для жителів військового містечка неправомірні. А для того, щоб сплачувати комунальні послуги за звичними розцінками, дім має отримати статус гуртожитку.

— Щоб із цього будинку зробити гуртожиток, Міністерство оборони повинно включити його у план капітального будівництва, — каже 54-річний Олег Горох, начальник будинкового управління №6 контрольно-експлуатаційного відділу Львова. — Міністерство має виділити кошти, за які ми спочатку людей відселили б, а там провели перепланування.

Діти мерзнуть у школі

Яворівська районна рада виділила 50 тис. грн для будівництва нової модульної котельні. Вона забезпечуватиме теплом школу та садок, в якій навчаються діти третього військового містечка Яворова на Львівщині.

— Військові часто зверталися до нас, листи писали. Діти у школі мерзли, бо посеред зими через борги обрізували тепло, — говорить міський голова Яворова Степан Венгерак, 53 роки. — Ми знайшли фірму в Луганську, яка зведе енергоощадну котельню за найнижчу в Україні ціну.

Школу та садок з дітьми військових опалює котельня військового відомства. Обладнання на ній старе.

— Міністерство оборони передало нас на баланс міської ради. Боргів не маємо. Але через плутанину з передаваннями, школу відключають від тепла по три-чотири рази на зиму. А там 312 дітей навчаються. Усі періодично хворіють. Добре, що хоч зараз на нас звернули увагу, — каже 36-річна Галина Руснак з військового містечка в Яворові.

Зараз ви читаєте новину «У військовому містечку за електрику платять учетверо дорожче». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі