четвер, 19 лютого 2009 18:13

У Василя Зінька забирають машину

У Василя Зінька, 55 років, із міста Новояворівськ Львівської області, у вересні минулого року померла дружина. Вона була інвалідом І групи, хворіла із 1986 року, дев"ять років лежала паралізована. У радянський період управління соцзахисту видало сім"ї Зіньків автомобіль "Запорожець".

— Я проїздив на ньому 15 років. Хоча термін експлуатації — сім, потім мають давати нове авто, — розповідає пан Василь. — Ми стали на чергу, та минали роки, а машину все не давали. Казали: може, колись дочекаєтеся. 2005-го сам поїхав у Москву купувати машину. Райсоцзабез допоміг тільки з документами — я не платив ввізного мита. За "жигулі" 1999 року випуску дав 4400 доларів.

Машина була оформлена на Любов Зінько. Василь їздив по дорученню. Після смерті дружини прийшов лист із райсоцзабезу із проханням повернути автомобіль. Держслужбовці посилаються на постанову Кабінету Міністрів 2006 року. Там зазначено, що після смерті інваліда автомобіль, куплений як гуманітарна допомога інваліду, має бути вилучений і повернений управлінню.

— Спалю її — а не віддам! — обурюється Зінько. — Я купив машину раніше, ніж вийшов той папір. Де би я зв"язувався з тим соцзабезом, якби таке знав. Стільки то паперів було, волокити, стільки грошей пішло. Був би собі сам нормально купив машину. Ми ж на неї 15 років складали.

У Василя Зінька є батько — 87 років, учасник бойових дій. І мати — 86 років, учасник війни.

— Свекруха — дитина війни, реабілітована, — додає Зінько. — Пробула в Сибіру вісім років. Машину дуже треба: чи лікаря привезти, чи до батьків поїхати. У січні мені дали третю групу. Але і то не помагає. Кажуть, треба було виробляти інвалідність, як ще жінка була жива, тоді би машину просто переоформили.

Нині Василь ще їздить автомобілем. 28 лютого в нього збігає термін доручення. Чоловік звернувся до депутата Львівської обласної ради Михайла Барбари. Той готує звернення до обласного управління соціального захисту та праці.

— Це кричуще порушення прав людини і Конституції України, — каже Барбара. — Закони і нормативні акти не можуть мати зворотної сили. У пана Василя є шанс вирішити питання на свою користь. Будь-який юрист легко візьметься за цю справу і виграє її.

Зараз ви читаєте новину «У Василя Зінька забирають машину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі