вівторок, 29 травня 2007 07:07

У Тернополі зацвіла китайська квітка гліцинія

Декоративний кущ китайської гліцинії цього тижня вперше зацвів на подвір"ї Тернопільського обласного еколого-натуралістичного центру на вул. Микулинецькій.

Пагін заввишки 40 см привезли до Тернополя понад 10 років тому із Криму. Посадили біля входу до теплиці. Кущ почав чіплятися за газову трубу, потім повився по стіні.

— Спочатку розвивався повільно — пристосовувався. А в останні роки почав рости краще, — розповідає директор центру Іван Герц, 61 рік. — Зараз гліцинія має понад сім метрів висоти. Почала навіть витися на електричні дроти над теплицею, довелося підрізати.

Минулого тижня кущ уперше розцвів.

— Маленькі китиці світло-фіолетового цвіту за кілька днів витягнулися до 40 сантиметрів у довжину. Зранку, коли немає спеки, дуже пахнуть, — додає Іван Герц.

Натуралісти планують натягнути біля куща дротяну альтанку, по якій могла б витися рослина.

Гліцинія китайська росте до 20 м. До Європи з Китаю на початку XIX ст. її завіз англійський біолог Джон Рей. Декоративний кущ використовують для вертикального озеленення та оздоблення альтанок. Квіти гліцинії, зібрані в китиці, сягають метра завдовжки.

В Україні гліцинії поширені у Криму та на Закарпатті.

Зараз ви читаєте новину «У Тернополі зацвіла китайська квітка гліцинія». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі