понеділок, 16 липня 2007 07:00

У Соснівці б"ють електронні дзвони

У містечку Соснівка Сокальського району Львівської області на храмовий празник у греко-католицькій церкві апостолів Петра і Павла вдарили електронні дзвони. Гроші на сучасну установку — 23 тис. євро — зібрали парафіяни.

— Десять років користувалися магнітофонним записом дзвонів Крехівського монастиря, вмикали його через гучномовець, — розповідає отець Іван Цінцірук, 37 років. — А півтора року тому замовили дзвони та установку в Польщі. Наші парафіяни бачили схожі дзвони в Кам"янці-Бузькій, тому запропонували і до нашого храму такі купити.

Дзвони для соснівського храму виготовили з цинку та міді у польському місті Перемишль. У центрі дзвіниці найбільший дзвін вагою 800 кг, по боках — два менші, по 500 і 250 кг.

— Усе керується комп"ютером, — додає отець Іван. — Натискаєш кнопку — дзвони починають розгойдуватися і дзвеніти. Особливого спеціаліста до цієї справи не треба, дзвони може ввімкнути і паламар, і священик. Звук був дуже гарний.

Установка працює від електроенергії. Якщо станеться збій, то дзвони можна розгойдувати вручну.

Дзвони битимуть на ранкові та вечірні богослужіння, під час похорону та весілля.

Зараз ви читаєте новину «У Соснівці б"ють електронні дзвони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі