четвер, 04 листопада 2010 17:54

У школі імені Леоніда Кучми звели двоповерховий спорткомплекс

Автор: фото: Олена ВЛАСОВА
  Під час уроку фізкультури діти займаються у тренажерному залі
Під час уроку фізкультури діти займаються у тренажерному залі

У п'ятницю, 29 жовтня, в селі Балашівка Березнівського району Рівненщини відкрили двоповерховий спортивний комплекс для школярів — найбільший у регіоні. Його звели за 150 м від місцевої школи-колегіуму. Тут навчаються 427 учнів.

Будівництво почали 2004-го. Та роботи за півроку припинили через брак коштів. Цього року облдержадміністрація виділила 2,3 млн грн на добудову. Загальна вартість проекту — 4 млн грн.

Приміщення школи-колегіуму теж нове. Його звели 2004-го. Стара дерев'яна будівля була найаварійнішою в області — підперта колодами, з дірками у підлозі та стелі. Нову школу назвали на честь тодішнього президента Леоніда Кучми. Він приїжджав на відкриття. Вулицю, на якій зводили обидві споруди, назвали ім'ям колишнього міністра палива та енергетики Сергія Тулуба. Той поклопотав про виділення коштів. Тепер Тулуб очолює Черкаську ОДА.

Опівдні на автостоянці біля спорткомплексу зупиняється кілька мікроавтобусів. То приїхали жителі сусідніх сіл Лінчин, Михалин та Сівки. У сільраді 944 двори, живуть 3510 людей.

— Ходять слухи, що знову Кучма приїде. Брешуть, мабуть, — перемовляються жінки. — Але з Києва хтось має бути точно.

На чорному "лексусі" приїжджає 55-річний Равіль Сафіуллін, міністр сім'ї, молоді та спорту. Його супроводжує губернатор Василь Берташ, 49 років.

Оглядати комплекс за гостями йдуть селяни. По черзі заходять у зали греко-римської боротьби, тренажерний, аеробіки, тихих ігор. Найдовше міністр зупиняється у галереї над 25-метровим басейном з чотирма доріжками. Згори добре видно, як у воді плескаються зо 30 школярів. Біля них стоять медсестра і тренер.

Там також є футбольне поле, два тенісні корти, гімнастичне містечко, майданчики для баскетболу і волейболу, бігові доріжки на 400 м.

— Ничего, если я буду по-русски говорить? — Сафіуллін обертається до селян. — Этот комплекс давно должен был быть завершен. Но целых пять лет он стоял недостроенным. Потому что у власти были те, кто только говорить умеет.

— Ми з наступного року по області будемо зводити модульні спортивні майданчики при сільських школах, що не мають власних спортзалів, — каже Василь Берташ. — На монтування одного модуля піде всього два місяці.

Посадовці прощаються і виходять на двір. Люди розходяться. Школярів відпускають додому.

— Умови в селі хороші. Все є — світло, газ, вода, дорога асфальтована, 18 кілометрів до райцентру, — хвалиться прибиральниця 41-річна Світлана Романович. — Тепер ще спорткомплекс буде. Я сама люблю спорт. Колись добре грала у волейбол. У мене більше як 10 племінників і племінниць, усі будуть сюди ходити.

Духовий оркестр фінансує фермер

39-річній Світлані Ковальчук із села Шумбар Шумського району Тернопільщини обласна влада подарувала зелену "ладу"-сімку". Її визнали найкращим у області директором школи.

— Брали до уваги кадрову політику, матеріально-технічну базу, участь дітей у конкурсах. У Шумбарі й учителі молоді переважно, і є кабінети фізики-хімії з усіма приладами, ще й оновлені. Учні беруть участь не тільки в районних олімпіадах, а й в інтелектуальних конкурсах, мають нагороди, — розповідає Оксана Піхурко, 44 роки, заступник начальника обласного управління освіти. — А їхній духовий оркестр 2008-го здобув гран-прі на обласному конкурсі. Навіть спонсора мають — місцевого фермера, який теж колись грав в оркестрі. Вразив і зовнішній вигляд дев'ятирічки. Уявіть: їдемо по розбитій сільській дорозі, невеликі хатинки, подекуди покинуті. І тут справжня оаза — школа. На подвір'ї журавель стоїть. Його вчитель трудового навчання із бляхи зробив, а потім кілька разів пофарбував. На першому поверсі — фонтан, заввишки метр, з підсвіткою. Є кімната-музей українського побуту з автентичними речами. А такого порядку в документації я ще ніде не бачила.

Школа — триповерхова, збудована 1990-го. Тут навчаються 97 учнів, є 30 дошкільників. Діє недільна школа — діти вивчають історію, обряди й пісні свого краю.
— На новій "ладі" я ще не їжджу. Треба отримати права. Але обов'язково буду добиратися нею на роботу і в райво, — говорить Світлана Ковальчук.

Зараз ви читаєте новину «У школі імені Леоніда Кучми звели двоповерховий спорткомплекс». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі