четвер, 26 липня 2007 07:06

У селі Зоря виросло 10-кілограмове гроно бананів

Автор: фото: Віктор Гомоль
   Анастасія Фізик показує 10-кілограмове гроно бананів, яке вродило в зимовому саду підприємства ”Агроконцерн” у селі Зоря Рівненського району
Анастасія Фізик показує 10-кілограмове гроно бананів, яке вродило в зимовому саду підприємства ”Агроконцерн” у селі Зоря Рівненського району

У селі Зоря Рівненського району вродили банани. На тропічній рослині в зимовому саду підприємства "Агроконцерн" виросло 10-кілограмове гроно плодів.

— Цвіте й плодоносить банан один раз у своєму житті. Потім стебло відмирає, а від корневища виростуть нові пагони, — розповідає директор "Агроконцерну" 51-річна Антоніна Сич. — У нас він не достигає — не вистачає тепла та світла. Коли зірвати плоди й покласти в темне місце, то вони дійдуть, і можна буде їсти.

Антоніна Сич показує майже триметровий стовбур і великі, понад 40 см завширшки, листки.

— Банан — це рослина, а не дерево, як багато хто думає. У природних умовах дозріває лише в тропічних країнах, — говорить жінка. — На Чорноморському узбережжі Кавказу та Криму їх розводять як декоративні рослини. У вологих тропічних країнах вирощують, як у нас картоплю. Найбільше — в Латинській Америці. З одного гектара збирають від 7 до 17 тонн бананів.

Банан поливають у саду щодня.

— Дуже любить воду. Раз на тиждень робимо йому дощ — із шланга, — розповідає 41-річна прибиральниця Анастасія Фізик, яка понад п"ять років працює в саду. — Листки, які пожовкнуть, обрізаю. Підживлюю добривами. У нього дуже масивне коріння. Узимку банан росте повільно — один листок за місяць. А влітку — то може й три-чотири вигнати! Поки холодно — не зацвіте.

Жінка зриває банан і пропонує скуштувати. Каже, зеленими вони терпкуваті й несмачні. Навіть якщо достигнуть у темноті, все одно будуть гірші за ринкові.

— Плоди висітимуть до кінця літа. Коли стовбур почне всихати, зріжемо, — говорить Анастасія Фізик. — Поряд зі старим стеблом уже вибився пагін. Він вродить не раніше як через півтора року.

У Зорі зимовий сад заклали в 1970-х роках. Його зачинателем був колишній директор тепличного підприємства Антон Плютинський. Банан привезли років десять тому. Він і лимон — єдині культури в саду, які плодоносять. Поряд ростуть кавове та лаврове дерева, кілька фінікових пальм. Стінами до стелі в"ються різноманітні плющі. Працівниці з теплиць, де гаряче та душно, в обід приходять сюди перекусити й перепочити.

Нестиглі банани, зварені зі шкіркою, дуже популярні на Кубі, в Пуерто-Рико та на інших Карибських островах.

Варені банани перемішують із маринадом із чорного перцю, оцту, часнику, цибулі, оливкової олії, солі та інших приправ. Перед уживанням витримують добу при кімнатній температурі, — розповідає 34-річний Олег Кравчук із Рівного, який захоплюється кулінарією народів світу.

Зараз ви читаєте новину «У селі Зоря виросло 10-кілограмове гроно бананів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі