понеділок, 11 червня 2007 07:02

У селі Гранітне здохли всі кури

Автор: фото: Олена ВЛАСОВА
  Пенсіонер із Гранітного Сарненського району Рівненської області Мирон Філя прийшов набрати води в дворі, де стоїть одна з двох сільських криниць. Чоловік розповідає, що після вибуху на сусідньому кар’єрі в нього здохли 30 курей
Пенсіонер із Гранітного Сарненського району Рівненської області Мирон Філя прийшов набрати води в дворі, де стоїть одна з двох сільських криниць. Чоловік розповідає, що після вибуху на сусідньому кар’єрі в нього здохли 30 курей

У селі Гранітне Сарненського району Рівненської області наприкінці березня у Вирівському кар"єрі за півкілометра від населеного пункту стався вибух. За кілька годин селяни почали кашляти, а на третій день у селі масово гинули кури. Досі ніхто не може сказати, що сталося біля Гранітного.

— У Гранітному жодної курки не залишилося! Кури ніби якісь п"яні поробилися. Йшли, хитались з боку на бік, а потім попадали на землю. Гребінці в усіх були бузкового кольору, — розповідає біля спільного сільського колодязю 32-річна Людмила Кругляк.

— У мене було десять курей, так повмирали просто в курятнику, — скаржиться жінка. — У сусідки теж десять. Скільки всього птиці загинуло — ніхто не рахував. Уже два місці нема ні курячого м"яса, ні яєць.

Мертвих курей селяни одразу прикопали або спалили — боялися пташиного грипу. У декого птицю забрали ветеринари на експертизу.

— Дали висновок, що кури померли від "чумки". А звідки та зараза взялася і чому до вибуху все було нормально? — роздумує 67-річний Мирон Філь. — Ми із жінкою мали 30 курей, не тримали ні кози, ні свині чи корови. Із чого жити?

У селі кажуть, що експериментальний вибух у кар"єрі провів Павлоградський хімічний завод. Ніби хіміки використали промислову емульсійну вибухівку "ЕРА", в яку додається сумішеве тверде ракетне паливо. Воно небезпечне тим, що при високій температурі спалювання може утворитися діоксин — токсична речовина, якою був отруєний Віктор Ющенко. Діоксин потрапляє в організм з їжею, водою або повітрям та пригнічує імунну систему.

Раніше схожі вибухи завод проводив у Дніпропетровській області у криворізьких кар"єрах — відповідно до державної програми утилізації ракетного палива та боєприпасів. Але наприкінці березня сесія міськради Кривого Рогу заборонила хімікам утилізувати ракетне паливо поблизу міста.

Дві мої доньки і син одразу почали сильно кашляти

Замовником робіт на кар"єрі біля Гранітного є підприємство "Карпатвибухпром", що підпорядковується павлоградцям для виконання державної програми. Голова правління акціонерного товариства "Вирівський кар"єр" Міхаель Фрітцше запевняє, що всі дозволи у них були і хвилюватись немає чого.

Селян доводи не переконали.

— Нас усіх тут потруїти хочуть! — вважає Філь. — Везуть ракетне паливо, підривають, а потім кажуть, що ми все вигадали! Вітер з кар"єру дме просто на село. Навіть риба у ставку загинула. Зате у Вирах чомусь жодної курки не здохло. Після вибуху у селі зібрався мітинг. Ми вимагали заборонити спалювати цю гидоту!

Селяни нарікають, що після вибуху всі діти в Гранітному перехворіли на респіраторні захворювання.

— Дві мої доньки і син одразу почали сильно кашляти. Багато дітей хворіли на коклюш. У дорослих теж у горлі дерло, — каже Людмила Кругляк. — Багато хто перехворів на хронічний бронхіт, ангіну, запалення легень.

У селі погано і з водою.

— На все село дві криниці, влітку часто без води сидимо, — розповідають селяни. — Городи ніхто і не поливає, що виросло — то виросло. Щоб зварити борщ або помити руки, треба їхати з відрами на сусідні хутора. А тепер ще і діоксином труять.

Водогін і каналізацію в Гранітному мають всього сорок сімей, що мешкають у двох двоповерхових будинках. Інші селяни кілька разів на день ходять по воду до криниць. Технічну воду на прання люди беруть із ставка між селом та вирівським кар"єром.

— А в самому кар"єрі просто отрава, а не вода, — стверджує Філь. — Один шофер із "Карпатвибухпрому" зупинився біля кар"єру руки помити. Вмочив у ту воду обличчя, так тепер має проблеми — від підборіддя до чола обсипало якоюсь гидотою! Не інакше, як після вибуху.

— А чого було туди лізти? — відказує сільський голова Вирів Юрій Солтис, 45 років. — Це ж відстійник. У воді могла бути селітра та солярка — з них раніше робили вибухівку. Якщо у воду потрапила селітра, то вона вже непридатна для миття рук!

Голова переконаний, що березневий вибух спричинив більше паніки, ніж шкоди.

— Де вже я тільки не був — у прокуратурі, у СБУ. Моя хата до кар"єра теж близько стоїть — з 500 метрів буде. Але нічого такого в повітрі після вибуху я не відчув, — запевняє голова. — А кури і раніше вимирали. Епідемія коклюшу — малоймовірно.

Заводити нових курей селяни не поспішають — кажуть, раптом буде ще вибух і птиця знову повиздихає.

Діоксину у воді не виявили

Перші проби води обласна держекоінспекція взяла через місяць після вибуху — 19 квітня. Кількість сульфатів перевищувала норму в 1,7 разу. Інших речовин у воді не виявлено — залишків ракетного палива та діоксинів теж.
Минулого тижня в Гранітному знову працювала комісія.
— Маємо набрати в каністри воду з кар"єру, потім вище і нижче течії, — каже 23-річна Любов Лазарець із Рівненської обласної державної екологічної інспекції. Вона приїхала брати проби води на хімічний аналіз. — Результат буде лише за п"ять днів, коли з води кисень вийде. Передамо дані в санепідемстанцію, а там визначать, чи впливає вода на людей та природу.

Зараз ви читаєте новину «У селі Гранітне здохли всі кури». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі