четвер, 25 вересня 2008 17:19

У садочку "Веселка" діти сплять у шапках

Два тижні температура повітря у Львові не перевищує +12°С. У садочку N69 на вул. Науковій у кімнатах встановили обігрівачі. Розетки розміщені високо над підлогою — щоб вихованці не дістали.

Діти саме обідають. Одягнуті в дві-три теплі кофтини. Дівчата, які поїли, захоплено розмовляють біля калорифера.

— Ми вже тут і бігаємо, і танцюємо — так і гріємося, — каже завідувач "Веселки" Галина Синдега, 52 роки. — Якщо дуже холодно, то вмикаємо обігрівачі. Їх батьки купили.

На стіні термометр показує +14°С. Норма становить +18°С.

— А в мене в групі дітки в шапках сплять, — бідкається одна із виховательок. Але жінка швидко замовкає під оком завідувачки. Більше говорити не хоче.

— Але всі малюки здорові, веселі та жваві, — продовжує Синдега. — Ми ж робимо все від нас можливе. Вікон не відкриваємо. Уже й листа із проханням включити тепло написала в управління освіти. Є дитячі садочки, які мають власне опалення, але то одиниці.

Частина батьків забирає дітей додому в обід.

У садку "Полуничка" на вул. Чайковського початку опалювального сезону не чекають. Тут опалюють газовими пічками. Планують встановити 17 металопластикових вікон, — переконує директорка закладу Люся Деркач.

— Почали опалювати, як тільки оті дощі випали й температура різко впала, — каже вихователька Надія Рогович. — Загалом температура в нас 20–22 градуси. Не знаю, що робили, якщо було б центральне опалення. На вулиці зараз же так холодно. А в нас, правда, тепло, Антончику? — звертається до дворічного малюка.

Упродовж двох тижнів у гуртожитку N6 університету ім. Франка щовечора зникає світло. Студенти опалюють кімнати електрообігрівачами — мережа не витримує напруги.

— Коли матчі Ліги чемпіонів із футболу були, то ходив по кімнатах, просив, аби виключили калорифери, — каже голова профкому факультету журналістики 20-річний Ярослав Кречко. — Сам тими штуками не користуюся. Заклеїв щільно вікна.


Майже в усіх магазинах електротоварів з"явилися калорифери. Ціна — від 70 грн і вище.

— Електрообігрівачі забирають одразу. Було три види, то мало шо залишилося, — каже продавець Ольга із магазину електротоварів на вул. Зеленій. — Студенти купують найдешевші — по 112 гривень. За день можемо продати і п"ять, і більше.

На ринку Вернісаж Марія зі Снятинського району Івано-Франківщини торгує в"язаними шкарпетками. Їх робить сама із баранячої шерсті. Щодня продає 6–7 пар по 30 грн кожна.

— Люди беруть і не жаліють, — радісно потирає руки жінка.

Опалювальний сезон у Львові розпочнеться 15 жовтня. "Львівтеплоенерго" готове передчасно дати тепло в школи, садки, лікарні.

— Для цього потрібно звернутися до нас із відповідним листом, — каже директор "Львівтеплоенерго" Богдан Кіт. — 16 соціальних установ уже має тепло.

Міський голова Андрій Садовий, 40 років, звернувся до уряду України із проханням терміново відновити звичайний тиск газу (0,5 атмосфер. — "ГПУ") напередодні початку опалювального сезону. Нині тиск газу в міських трубах — 0,28 атмосфери.

Зараз ви читаєте новину «У садочку "Веселка" діти сплять у шапках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі