Ексклюзиви
середа, 09 квітня 2008 07:07

У Руській Мокрій сніг лежить 162 дні на рік

Автор: фото: Сніжана РУСИН
  Магдалина Козаєнко показує на гори, в ущелині яких розташоване село Руська Мокра на Закарпатті. Гірські вершини ховають село від сонячних променів. Фото зроблене 2 квітня. Нині в селі надалі лежить сніг
Магдалина Козаєнко показує на гори, в ущелині яких розташоване село Руська Мокра на Закарпатті. Гірські вершини ховають село від сонячних променів. Фото зроблене 2 квітня. Нині в селі надалі лежить сніг

У селі Руська Мокра Тячівського району Закарпаття сніг лежить у середньому 162 дні на рік. Найдовше зберігався 178 діб. Це зумовлено специфікою розташування населеного пункту серед гірських хребтів. Вони затіняють територію від прямих сонячних променів. Нині, коли на низовині починають розквітати яблуні, у селі лежить тонкий шар снігу.

Тут 900 мешканців. Населений пункт розташований в горах, за 55 км від центральної автотраси Мукачеве—Івано-Франківськ. На 8 км вище лежить село Німецька Мокра, але там клімат інший.

Дороги до найсніжнішого села України майже немає. 1998 року асфальт змило паводком. Центральна вулиця в Руській Мокрій — Миру.

Зустрічаю місцеву жительку Магдалину Козаєнко, 49 років. Жінка мешкає в Руській Мокрій усе життя. Раніше працювала в дитячому садку, нині — на пенсії. Каже, що звикла до такого клімату.

— До нас весна приходить пізніше, — говорить. — Цвісти дерева починають у середині квітня. Картоплю садимо у двадцятих числах травня. Увесь рік мокрий — бо дощі ллють частіше, ніж у сусідньому селі. Буває, що за день по три рази збираються дощові хмари і моросить. А потім загріє сонечко, як нічого й не було. Тому й назвали село Мокрою, бо цілий рік мокро. А деколи, у травні чи червні, можуть і приморозки вдарити, — бідкається жінка.

Зима тут також рання.

— Перший сніг випадає в середині листопада, — каже Козаєнко. — Із городини у нас родить картопля, фасоля та й усе. Можуть ще один-два огірки вродити. Помідори не садимо, бо не приймуться. Колись сіяли капусту, але тепер вигідніше купити, ніж мучитися в сій мокроті садити. Із фруктових дерев ростуть тільки яблуні та сливи.

Руська Мокра розташована в ущелині.

— Поряд гора Діл, — махає рукою вправо Магдалина Козаєнко. — Звідси підпирає Красна, он там — Прибуй. З боку Івано-Франківської області — гора Попадя. Коли над селом збираються хмари, значить наступного дня на Закарпатті буде дощ.

Селом протікає річка Мокрянка. За кілька кілометрів течія зливається із Брустурянкою і впадає в Тису. Під час паводку 1998 року саме в Руській Мокрій почали формуватися води. Вони підтопили багато населених пунктів, розташованих нижче.

— Найбільше тоді постраждали жителі вулиці Миру, — згадує сільський голова Руської Мокрої Михайло Магаль. — Змило десь 30 будинків, міст через Мокрянку. Близько 20 сімей після повені виїхали з Мокрої.

У селі роботи майже немає. Люди живуть здебільшого за рахунок лісу. Влітку жінки і діти збирають на продаж ягоди та гриби. Чоловіки працюють у місцевих лісових господарствах.

— Руська Мокра — найсніжніше і наймокріше село, — каже заступник начальника Закарпатського гідрометцентру Василина Блох. — Там мало сонячних днів, бо гори розташовані так, що сонце щойно з"явиться — одразу сховається. Упродовж року на цій території випадає велика кількість опадів — 1669 міліметрів. А в інших гірських районах — 1100–1200. Дві останні зими, коли снігу на Закарпатті майже не було, у Руській Мокрій він лежав 130 днів.

Зараз ви читаєте новину «У Руській Мокрій сніг лежить 162 дні на рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути