пʼятниця, 30 травня 2008 07:07

У Путилі провели вівчарів на полонину

Автор: фото: Василь КИЯШКО
  На стадіоні селища Путила Чернівецької області вівчарі перед виходом на полонину змагаються у вмінні ходити по слизьких колодах
На стадіоні селища Путила Чернівецької області вівчарі перед виходом на полонину змагаються у вмінні ходити по слизьких колодах

На традиційному святі полонинського літування в Путилі Чернівецької області побували майже 30 тис. гостей.

Уранці районним центром гуркотіли вози, мчали вершники на осідланих і прикрашених биндами конях. У вишитому одязі прямували до центрального стадіону горяни. При в"їзді в Путилу збирали з кожного транспортного засобу по 10–20 грн. Усі кошти підуть на будівництво 14 будинків для багатодітних сімей.

На стадіоні підвели молодого непокірного коня для ватага свята. Махнувши булавою, ватаг голосно кинув клич: "У гори! У гори!" І зо два десятки його помічників помчали стадіоном. За ними — фіри з молочним начинням і дівчатами-доярками.

На Путильщині цього року діятиме 26 полонин. Усього на гірських пасовищах випасатиметься майже 4 тис. овець та 1,2 тис. корів. У районі нараховують 13,8 тис. голів худоби та 7,3 тис. овець і кіз. Збільшення поголів"я відбувається повільно. У горах вирощують низьковагову породу — пінцгау. Урядом передбачено підтримку лише тих виробників, у яких вага ВРХ становить 390 кг на голову. Розвиток тваринництва гальмує і відсутність пунктів реалізації молочної продукції.

— Молоко з екологічно чистих територій має вартувати не менше 8–10 гривень за кілограм, — каже Володимир Луканюк, голова Путильської райдержадміністрації. — І продаватися у великих містах країни.

Доки влада розкручується, горяни й надалі працюють дідівським методом. Утримують полонини як можуть. Наприклад, 15 голів великої рогатої худоби і 23 вівці тримає Вікторія Юрнюк із Сергіїв. 28 голів і коня має на відгодівлі мешканець Киселиць Дмитро Магура. Торік він здав державі 8 т м"яса. А сім"я 78-річного Михайла Лейби з Паркулини має 6 га землі, 20 овець, 10 корів і двох коней. Саме завдяки таким господарям і збереглося тваринництво в горах. За це їх ушанували під час свята виходу на полонини 25 травня.

Гості могли побачити, як виготовляють бринзу, будз, вурду і гуслянку. І покуштувати цю продукцію на виставці "Фест сир".

Свято відбулося і в Банилів-Підгірному Сторожинецького району, жителі якого тримають 1,4 тис. овець.

Зараз ви читаєте новину «У Путилі провели вівчарів на полонину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі