неділя, 25 березня 2007 18:49

У Нижбірку шукають хату для трійні Волощуків

Автор: Фото: Інна ПРИСТУПА
  Медсестра відділу недоношених новонароджених Володимира Варениця доглядає трійню Волощуків у кювезі Тернопільської обласної дитячої лікарні
Медсестра відділу недоношених новонароджених Володимира Варениця доглядає трійню Волощуків у кювезі Тернопільської обласної дитячої лікарні

Трьох дівчаток народила 13 лютого жителька села Нижбірок Гусятинського району Тернопільської області Оксана Волощук, 27 років.

— У Нижбірку ще такого не було, щоби відразу троє, — розповідає по телефону сільський голова Степан Шворак, 38 років. — Багатодітних у нас лише три сім"ї. В одній — шестеро, в другій — п"ятеро, в Оксани Волощук — четверо дітей: Олег, Юра, Валентина і Василина. Остання — найстарша, сім років, уже до школи ходить.

— Доглядати діток допомагає 87-річна бабуся Оксани, — каже односельчанка Марія Слив"як, 51 рік. — Вони в трикімнатній хатині в центрі села мешкають. Батько немовлят — Юрій Лецкан з Івано-Франківщини. Живуть нерозписані.

Трійню немовлят тримають у відділі недоношених Тернопільської обласної дитячої лікарні.

— Мама народила їх на 28-му тижні вагітності. Найбільша дівчинка важила кілограм і 220 грамів. А зараз діти мають по півтора кілограма, — розповідає медсестра Володимира Варениця, 46 років. — За місяць дівчатка навчилися їсти суміші. Тримаємо їх у кювезі з постійною температурою +33,5°С.

Завідувачка педіатричного відділення недоношених Зоя Дідух зазначає, що трійню привезли з пологового будинку Гусятина. На обліку в жіночій консультації Оксана не була, тому ймовірно навіть не знала, що чекає на таке велике поповнення. Дівчаток доглядають за рахунок лікарні, годують спеціальною адаптованою сумішшю. Нещодавно діти почали усміхатися.

— Вони вже й плачуть, і сміються, й навіть реагують, коли до них звертаються, — розказує Дідух. — Ми усі їх любимо. А як інакше? Навіть головний лікар і начмед щодня приходять до наших красунь. А мама лише раз приїжджала до дітей. Напевне, не має можливості часто їздити. Імен дівчатка ще не мають. Між собою називаємо їх Вірою, Любою та Надійкою.

Для багатодітної родини сільський голова підшуковує хату в Нижбірку.

— Є одна нова чотирикімнатна хата з великим сараєм, — зауважує Шворак. — Потрібно лише, аби райдержадміністрація перерахувала гроші за неї. Село хоч і за 20 кілометрів від Гусятина, та хати недешеві. Невеликий особняк коштує близько 7–8 тисяч доларів.

У лікарні немовлята перебуватимуть, доки не наберуть 2,5 кг.

— Якось лікар запитав маму, що та робитиме з дітьми, — каже Зоя Дідух. — Та відповіла: "Як що? Годуватиму!".

Зараз ви читаєте новину «У Нижбірку шукають хату для трійні Волощуків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі