понеділок, 16 січня 2012 05:15

У небі бачили яскраве коло

"Увечері на Різдво все наше село зворохобилося. На небі навколо місяця люди побачили велике яскраве коло. Нагадувало німб. Почали один одному дзвонити, вибігати на вулицю, дивитися в небо. Ми ще такого ніколи не бачили. Моя 80-річна мама теж була подивована. Казала, що то різдвяне чудо. Онук свою версію придумав. Що то зорі навколо місяця ведуть хоровод, радіючи народженню Ісуса. Дзвонив до кума з Мостиського району. Там також бачили сяйво навколо місяця. Цікаво, чи справді це небесне коло пов'язане з Різдвом?"

Запитує 54-річний Михайло Копиняк

із села Головецька Старосамбірського району.

Відповідає вчитель географії Старосамбірської школи №2 Тетяна Чишкевич, 40 років.

— Добре, що люди так щиро вірять у різдвяні дива. Однак це оптичне явище нічого спільного зі святом не має. Воно називається гало. Виникає внаслідок заломлення та відбиття світла в льодяних кристалах. Може бути навколо Місяця чи Сонця, мати різний вигляд — відомі кілька десятків видів гало. Яскраве і добре помітне коло з'являється 10-20 разів на рік. Таке можна було спостерігати різдвяної ночі.

Зараз ви читаєте новину «У небі бачили яскраве коло». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі