неділя, 01 квітня 2007 18:17

У Мостиськах вирощують сад за голландською технологією

Автор: фото: Віталій Грабар
  Директор кооперативу ”Анастасія” Любомир Стельмащук у саду неподалік польського кордону закінчує обрізку дерев
Директор кооперативу ”Анастасія” Любомир Стельмащук у саду неподалік польського кордону закінчує обрізку дерев

Неподалік Мостиськ Львівської області вирощують сад за технологією голландських садівників. Дерева тут густо насаджені, по 1,5–2 тис. на гектар. Їх у 3–4 рази більше, ніж у звичайному саду. З гектара інтенсивного яблуневого саду збирають 30–40 т плодів, у традиційному — 15–20 т.

У сільськогосподарському кооперативі "Анастасія" інтенсивний сад заклали 2003 року. Розташований він за 2,5 км від райцентру. Раніше тут були поля радгоспу "Мостиський". Останні десять років землі пустували.

На подвір"я кооперативу без господаря не зайдеш. Біля хвіртки гавкотить велика руда кавказька вівчарка.

— Учора вирвалася з вольєра, як годували, — виходить на шум виконавчий директор кооперативу 45-річний Любомир Стельмащук — невисокий вусань у чорній шкірянці та джинсах. — Зараз попробую ковбасою назад заманити.

Одразу за металевою брамою розкинувся сад. На 20 га ростуть фруктові дерева, які плодоносять уже третій рік. Ще на 20 га закладають посадковий матеріал, вирощують саджанці. Перші 5 га засадили 5,5 тис. однорічних саджанців яблунь, груш, абрикосів, персиків, черешень та слив. Купували їх у Польщі, частину — у садівників дослідної станції в Неслухові Львівської області та в Київському інституті садівництва. Усі сорти сертифіковані  Українською академією аграрних наук.

Найближче до огорожі ростуть абрикоси. На гілках рожевіють бруньки. Через теплу зиму дерева зацвітуть на два-три тижні раніше, ніж зазвичай.

— Забубнявіли ще в середині січня, — каже Любомир Стельмащук. — Боялися, щоб не зацвіли: якби вдарив мороз — втратили б усі дерева.

За абрикосами видніються рівненькі ряди невисоких дерев. Це — яблуні. Деревця невеличкі, низькорослі, висаджені в ряд за метр одне від одного, проміжок між рядами — 4 м, щоб можна було проїхати трактором.

Із кожної яблуні зірвали від 10 до 30 кілограмів плодів

— Це так звані карликові підщепи, — пояснює Стельмащук. — Карликове дерево може дати врожай, більший за масу листків, гілок, стовбура і коренів разом узятих. Річ у тім, що на цих деревах усі речовини йдуть на утворення плодів. До того ж на наших деревах, на відміну від високих, 5–6-метрових, плоди закладаються вже у перший рік. На яблуньках у рік посадки було по 1–2 яблука, а високі родять тільки на 6–7-й рік.

Садівники "Анастасії" переваги інтенсивного саду побачили  торік восени, коли збирали урожай. Із кожної яблуні зірвали від 10 до 30 кг плодів.

— Із семи з половиною гектарів дворічного яблуневого саду ми зібрали 100 тонн, — розповідає садівник. — До того ж збирати яблука дуже зручно, не потрібно вилазити на драбину. Обов"язково треба припинати дерева ще до закладання плодів.

Пояснює: якщо дерево не підв"язати, гілки з плодами прогнуться до землі. Уже нині біля кожної яблуні жовтіє жердина.

— Гілки не поламаються, але всі яблука будуть на землі, — зауважує він.

За голландською технологією Стельмащук заклав і власний сад на трьох сотих біля будинку.

— Я всі старі дерева повикорчовував — десятків два росли, а на їхньому місці посадив 150 саджанців. Найкращі плоди закладаються в бруньках біля самого стовбура та на гілках завдовжки 30–40 сантиметрів, — каже, поспішаючи до брами. Там чекає легковик.

48-річний львів"янин Ярослав Вовчук приїхав купити саджанці.

— Я по сорти "Еліза", "Айдаред". Може, маєте черешню? — питає чоловік. — Сусід по дачі порадив до вас їхати. А то я позаминулого року купив у Львові на базарі яблуні, а виявилося — дички. Напевно, там усі деревця такі були, а продавали з різними етикетками.

У кооперативі "Анастасія" можна купити 54 сорти яблунь та понад 35 сортів груш. Деревця продають по 10–14 грн, найдорожчі персики — по 18–20 грн. За півтора місяця продали тисячу саджанців.

— Цього року не маємо лише черешень та вишень. Позаминулої зими вимерзло 2,5 тисячі саджанців. Вишні тепер частіше шукають. Кажуть, на Львівщині їх дуже багато загинуло через клястероспоріоз — це коли листя опадає завчасно і дерево не готове до зимівлі. Ми ще хочемо розводити новий сорт яблук — "Фуджі бені шогун", виведений японцями. Плоди малинового кольору, мають неповторний смак.

Зараз у саду обрізають дерева та прищеплюють молоді пагони. Обробляти дерева запрошують робітників із Мостиськ та навколишніх сіл. За день платять по 25 грн.

— Не дуже й хочуть у нас працювати, — каже Любомир. — Ми ж біля кордону, то наші там заробляють.

Дерева вибирають по корінню

Садівники радять купувати саджанці з розвиненим корінням. У кооперативі "Анастасія" під Мостиськами на Львівщині коріння дерев для продажу спочатку замочують у воду, потім — у тирсу і запаковують у поліетилен — так деревце можна зберігати тиждень.
— Пригляньтесь, чи немає якихось дірочок чи ушкоджень, це можуть бути шкідники, — радить Любомир Стельмащук. — У посадкову яму нічого не давайте, а то кладуть гній, він починає розкладатися й "випалює" коріння. І добре полийте посаджене дерево, навіть якщо йде дощ.

Зараз ви читаєте новину «У Мостиськах вирощують сад за голландською технологією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі