середа, 27 серпня 2008 07:10

У Монастирку відновили відпуст

Майже 5 тис. людей з"їхалися в урочище Монастирок біля села Лісники Бережанського району Тернопільщини. На свято Преображення Господнього тут вирішили відновити традицію церковного відпусту.

Грамоту від Папи Римського на проведення відпустів Лісники отримали у ХІХ ст. — одночасно із селом Зарваниця, що в Теребовлянському районі Тернопільської області. Але якщо Зарваниця стала відомим греко-католицьким духовним центром, то в Лісниках відпуст востаннє відбувався 1941-го. Навесні цього року папську грамоту поновили.

19 серпня до Монастирка приїхали майже 40 священиків. Молодь попросили прийти у вишиванках. Однак не всі виконали прохання.

— Хто не буде наступного року в національному строї, того міліція на вході не пускатиме, — напівжартома застеріг хлопців та дівчат отець Василь Семенюк із Тернопільсько-Зборівської єпархії.

Довкола церкви священики сповідають усіх охочих. На вільному стільці присіла 82-річна Катерина Мороз із Бережан.

— Ноги сильно болять, — каже. — Але не могла сюди не приїхати. Тут святе місце. Водички із джерела Марії поп"ю. Кажуть, цілюща.

1980-го дерев"яну церкву в Монастирку спалили. На її місці створили фонтан. Поряд почали зводити будинок під ресторан. Джерело в урочищі донедавна було замулене. У березні цього року громада села вирішила навести лад — відбудували каплицю, почистили потічок.

Прочани обступили джерело й невелике озеро біля нього. Хтось промиває очі, інші тримають мокрі руки біля голови.

— Професор зі Львова Петро Гриньовський у повоєнні роки тут лікувався. Він рекомендував наше джерело всім знайомим, — розказує депутат Бережанської міської ради Олег Захарків, 30 років.

Цілющим вважають і мох на камені з розп"яттям. До Другої світової війни люди лікувалися ним од хвороб шкіри.

Зараз ви читаєте новину «У Монастирку відновили відпуст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі