неділя, 11 березня 2007 17:36

У Львові збудують спорткомплекс за 20 мільйонів доларів

  Так виглядатиме новий спортивний комплекс у Сихівському районі Львова
Так виглядатиме новий спортивний комплекс у Сихівському районі Львова

У $20 млн обійдеться будівництво нового палацу спорту у львівському мікрорайоні Сихів. Тут гратиме жіноча гандбольна команда "Галичанка", якою вже рік опікується фінансово-промисловий холдинг "Росан". Комплекс також прийматиме змагання з різних видів спорту. За короткий час спортивний майданчик можна буде переобладнати у концертний зал — найбільший у місті.

Із президентом холдингу Ростиславом Кісілем, 46 років, який узявся за будівництво спорткомплексу, зустрічаємося в його робочому кабінеті. На моніторі ноутбука — тривимірне зображення споруд загальною площею 1,7 га.

— Тут буде готель на сто місць, — показує олівцем.

— А це — два зали. Один уміщуватиме від трьох до п"яти тисяч глядачів, другий — близько тисячі. Збудуємо басейн, фітнес-зали, невеликий ресторанчик. Можна буде проводити боксерські бої і змагання зі спортивної гімнастики. Неподалік плануємо звести будинок для спортсменів. У ньому отримуватимуть одно- і двокімнатні квартири спортсмени з інших міст.

Співпраця холдингу "Росан" із жіночою гандбольною командою почалася випадково.

— Я часто стикався з "Галичанкою", бо гандболістки тренувалися у спортзалі університету, а я там грав у футбол із друзями у вільний час, — розповідає Ростислав Кісіль. — Мені сказали, що це одна з найперспективніших команд України, але вона перебуває у фінансовій скруті. Рішення прийняв миттєво: будемо допомагати. За рік фактично реанімували гандбол у Львові. "Галичанка" вже забезпечила собі срібні медалі цьогорічного чемпіонату України. Наступного року хочемо взяти "золото". Наша мета — зробити Львів центром українського гандболу. Тому крім палацу спорту хочемо збудувати за містом тренувально-оздоровчий центр. Ним користуватиметься не тільки "Галичанка", а й жіноча збірна України.

Окупиться палац спорту за 25 років

У Львові немає жодного спортивного майданчика, де можна було би проводити міжнародні змагання з гандболу. Зараз "Галичанка" грає у невеликому палаці спорту "Будівельник".

— Ми вже вклали у реконструкцію "Будівельника" 350 тисяч гривень, — продовжує Кісіль. — Відремонтували роздягальні, встановили нове табло, покриття ігрового майданчика. Але до міжнародних стандартів цей палац привести неможливо: там усього 500 глядацьких місць.

Новий комплекс планується як соціальний проект. Окупиться палац спорту лише за 25 років.

— Я спілкувався з керівниками інших команд міста, — веде далі Кісіль. — Вони готові допомагати будівництву. У палаці можуть відбуватися шоу, концерти. Тут буде ширма, а за нею — портативна сцена, — бере до рук креслення. — Вона висуватиметься на середину майданчика. У конструкції споруди передбачено, що вона зможе швидко змінювати свій профіль.

Новий спорткомплекс розробляла архітектурна майстерня "Арніка". Зводитимуть його два роки.

— Для будівельників буде справою престижу зводити цей палац, — переконаний Кісіль.

Прощаємося. Під дверима кабінету президента чекає коротко стрижена блондинка у спортивному костюмі.

— Це Валерія Тищенко, рятівниця львівського гандболу, — каже Кісіль і поважно додає: — Вихованка запорізької школи, спершу грала у Львові, а тепер тренує "Галичанку".

Президент холдингу  хоче, аби гандболісток сприймали не тільки як спортсменок. Близько місяця тому у Львові з"явилися біґборди зі знімками дівчат із "Галичанки" у вечірніх сукнях.

— Люди, їдучи містом, бачать, що це красиві дівчата і красивий вид спорту, — вважає Ростислав Кісіль.

З"являться льодовий і футзальний палаци

У Львові дев"ять стадіонів, сім басейнів і 13 спортивних баз. Більшість споруджені понад 20 років тому. З нових — зал спортивного товариства "Динамо" для занять боротьбою, важкою атлетикою і стрільбою. На площі Петрушевича після реконструкції почав діяти спорткомплекс "Євроспорт" із басейном.
Окрім "Галичанки" власний палац спорту, вартістю близько $15 млн, планують будувати керівники трьох львівських футзальних команд вищої ліги — "Енергії", "Тайму" та "ТВД". Звести льодовий палац за $1,5 млн хочуть і хокеїсти клубу "Львів".

"Росан" конкурує з "Вестерн Юніон"

Спільне українсько-канадське підприємство "Росан" засноване 5 листопада 1992 року. До холдингу входить корпорація "Міст" — лідер на ринку Канади, США, Австралії з доставки поштових відправлень у країни СНД. За обсягами грошових переказів в Україну із США та Канади "Міст" конкурує з брендами "Вестерн Юніон" та "Маніґрем".
Холдинг займається і міжнародним туризмом, пасажирськими перевезеннями, інвестиційно-фінансовою діяльністю, нерухомістю. А також — переробною промисловістю: "Росан-Агро" — одне з найпотужніших підприємств м"ясопереробної галузі у Західній Україні. Перші великі капітали холдингові принесла корпорація "Міст".

Зараз ви читаєте новину «У Львові збудують спорткомплекс за 20 мільйонів доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі