вівторок, 20 листопада 2007 07:09

У Львові навчають етикету за 250 гривень

Автор: фото з архіву школи етикету
  Перші випускники єдиної в Україні школи етикету на вулиці Львова. Вони отримали дипломи про закінчення курсів
Перші випускники єдиної в Україні школи етикету на вулиці Львова. Вони отримали дипломи про закінчення курсів

"Якщо перед статевим актом чоловік раптом відчує, що в нього нічого не вийде, про це не слід зізнаватися коханій. Вона може подумати, що не здатна звабити партнера. Краще щось придумати. Наприклад, сказати, що раптово заболів зуб або живіт", — розповідає доцент кафедри психіатрії, психології та сексології Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького Богдан Кулик.

Доцент Кулик читає лекцію про етикет статевих стосунків у школі етикету. Цей вечірній заклад відкрився минулого місяця при громадській організації "Інститут Громадського лідерства" на просп. Чорновола у Львові. Він — єдиний в Україні.

Стільці в аудиторії розставлені півколом. У групі 15 осіб 21–28 років. Усі мають вищу освіту. Півгодини викладач читає лекцію, а потім розмовляє зі слухачами. Пара триває доти, доки всі присутні отримають відповіді на запитання.

— Що робити, коли жінка постійно скаржиться на головний біль і не хоче займатися сексом? — запитує 27-річний Антон Івашко.

— Ну, ця відмазка давно всім набридла, — усміхається викладач. — Раджу запросити кохану в душ, зробити їй масаж, розказати, як сильно ви її любите. Це дуже ефективно лікує "головний біль".

Богдан Кулик каже: партнери повинні відчувати одне одного, думати, як зробити інтимне життя цікавим, аби уникнути образи чи банальщини. Це основні принципи, на яких базуються гармонійні взаємини.

Після закінченні пари учні не розходяться — обговорюють почуте.

— Я не вірю, що пік сексуальності чоловіків — 21 рік, а жінок — 35, як казав викладач, — сміється 20-річний студент Львівської комерційної академії Василь Сенчук. — Виходить, треба одружуватися з жінками, старшими на 12 років. Інакше доведеться скакати в гречку. От тобі й увесь етикет!

Учні школи вивчають також діловий та столовий етикет, етикет спілкування та флористику.

На тренінгу з етикету спілкування навчають, як правильно представлятися, поводитися у транспорті, ресторані, театрі, кіно, як триматися у товаристві. На уроках зі столового етикету дізнаються про поведінку за столом, його сервірування, про етикет серветки, культуру споживання алкогольних напоїв тощо.

— Наступного тижня проведемо урок ділового етикету, — каже  керівник школи етикету Наталя Заброцька. — Як створити імідж ділової жінки — підібрати відповідний стиль одягу, аксесуари, взуття; якими мають бути зачіска, макіяж. Так само створюватимуть імідж ділового чоловіка. Хлопців навчать зав"язувати краватку.

На уроці флористики слухачам показують, як робити букети та композиції з квітів.

— Уперше я почув, що дарувати дівчині червоні троянди — некультурно, — каже Остап Васьків, 28 років. — Минулого місяця на 25-річчя коханій подарував їй двадцять п"ять червоних троянд, — сміється чоловік.

Наталя Заброцька розповідає, що школа стала популярною. Після чотирьох уроків першого курсу набрали групу на наступний.

— Такі школи є у Франції, Німеччині, Польщі, — каже Наталя. —  У Львові я познайомилася з магістром Варшавського університету Осипом Лаб"яком, який викладає етикет. Запросила його почитати кілька лекцій у нашому інституті. Його слухали із захопленням. Тоді я подумала: а чому б не відкрити таку школу етикету в нас? Викладачів запросила зі львівських навчальних закладів. Лектори мають практичний досвід. Наприклад, флорист Людмила Батіг  — власниця квіткового магазину. Займається оформленням приміщень урочистих подій.

Школу етикету відвідують увечері тричі на тиждень. Навчання триває місяць, коштує 250 грн.

Зараз ви читаєте новину «У Львові навчають етикету за 250 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі