середа, 23 липня 2008 07:11

У львівських ПТУ готуватимуть покоївок та гувернанток

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Начальник відділу професійно-технічної освіти Головного управління освіти та науки області Мирослав Попадюк: ”Найгостріше відчувають брак робітників три галузі — машинобудування, будівництво та легка промисловість”
Начальник відділу професійно-технічної освіти Головного управління освіти та науки області Мирослав Попадюк: ”Найгостріше відчувають брак робітників три галузі — машинобудування, будівництво та легка промисловість”

У Львівській області працює 61 професійно-технічний заклад освіти. Вони готують фахівців 128 спеціальностей.

— Найпопулярніші — спеціальності, пов"язані з обслуговуванням комп"ютерної та оргтехніки, — каже 46-річний Мирослав Попадюк із Головного управління освіти та науки області. — Другий напрямок — перукарі, манікюрниці, візажисти, кухарі, бармени, офіціанти. Працівників готельної справи — покоївок, агентів із організації туризму — забирають з руками й ногами.

Чи користуються попитом робітничі професії?

— Найгостріше відчувають брак робітників три галузі — машинобудування, будівництво та легка промисловість. Наприклад, Львівгаз шукає кваліфікованих електрозварювальників, токарів. Будівельні компанії потребують мулярів, столярів, теслярів. На швейних підприємствах бракує кравців, закрійників, швачок. Молодь не хоче здобувати ці спеціальності. Одна проблема в тому, що в цих галузях донедавна були невеликі зарплати. Інша — відсутній соціальний пакет. Житло, добирання до роботи — це проблеми робітників.

Як можна заохотити молодь вступати на ці спеціальності?

— Є реальний приклад. Поряд із Львівським локомотивно-ремонтним заводом є ПТУ N1. Три роки тому, коли на підприємстві забракло робітників, завод підписав угоду із закладом про співпрацю. Училищу допомагає завод, а випускники йдуть туди працювати. Учень знає, що в нього буде робота, середня заробітна плата становитиме 1900 гривень і він матиме місце в гуртожитку. Окрім того, завод надає матеріали для виробничої практики, а також щомісяця доплачує до стипендії по 100 гривень.

Нові спеціальності з"являються?

— Так, у зв"язку з проведенням у Львові Євро-2012 їх перелік збільшився. Почали готувати адміністраторів готелю, покоївок, гувернанток. Новий напрямок — художня вишивка, кераміка, флористика. У галузі будівництва з"явилася спеціальність, пов"язана з роботою із сучасними матеріалами, зокрема гіпсокартоном. Спеціальність так і називається "гіпсокартонщик".

Хто має переваги при вступі до ПТУ?

— Сиріт, інвалідів, чорнобильців та дітей, батьки яких загинули під час виконання службових обов"язків, зараховують до закладу поза конкурсом. А також тих, хто має цільове скерування від підприємства.

Приймальні комісії працюють до 25 серпня. Якщо абітурієнти не вступили до вишів, мають час, аби подати документи у професійно-технічні заклади.

Зараз ви читаєте новину «У львівських ПТУ готуватимуть покоївок та гувернанток». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі