четвер, 25 вересня 2008 07:10

У лікарнях гріються калориферами й кожухами

Автор: фото: Вікторія ЦИМБАЛІСТА
  Дмитро Андрусин із села Сівка після операції на горлі лежить у терапевтичному відділенні Калуської районної лікарні. Щоб зігрітися, одягнув два светри і піджак
Дмитро Андрусин із села Сівка після операції на горлі лежить у терапевтичному відділенні Калуської районної лікарні. Щоб зігрітися, одягнув два светри і піджак

Після двотижневих холодів в Івано-франківській облдержадміністрації вирішили не чекати початку опалювального сезону — подати тепло до кінця вересня.

У Калуській районній лікарні температура у приміщенні не вище +15°С. Медперсонал і пацієнти ходять у светрах і кожухах.

— Холодно. якби не оділа три светри, напевне, простигла б до костєй, — жаліється старша медсестра терапевтичного відділу 39-річна Галина Бережницька. — Скоріше би опалення подали, а то всі попростуджуємося.

У лікарні на стаціонарі перебувають 130 чоловік. Увечері хворі, які живуть неподалік райцентру, їдуть додому.

— У мене з нирками були проблеми, положили в лікарню. Поки ще день, можна було сидіти, а під вечір замерзала, — каже 54-річна Ганна Протнюк із села Сівка-Войнилівська. — Я тут довго не стерпіла, втекла додому. Щодня доїжджала — до того всього ще й простуду підхопила.

Пацієнтам дають ковдри, раз на день нагрівають палати калорифером.

— Мусимо давати собі раду. Складніше було, коли люди мерзли в пологовому й дитячому відділеннях. Тепер туди нарешті подали тепло, — каже завідувач поліклініки Калуської районної лікарні 42-річний Валерій Паляниця.

На кожне відділення клініка має по три електронагрівачі.  Заклад може закупити калорифери на всі палати, та медики остерігаються нових проблем.

— У нас проводка застаріла, може все перегоріти. Тоді ще й без світла сидітимемо, — додає лікар.

Мерзнуть люди й у житлових будинках з централізованим опаленням. У Мирослави Ослінко, 41 рік, що живе у п"ятиповерхівці на вул. Василя Симоненка в Івано-Франківську, двоє дітей і стара хвора мати. Жінка нагріває квартиру за допомогою газової духовки.

— Включаю деколи ще й електричну плитку. А що робити? Діти мерзнуть, кашляти почали. Досить того, що в школі холодно. Дома зігрітися не можуть, — зітхає жінка. — Перед сном наливаю у пластикові пляшки гарячу воду. Даю під ковдру дітям і мамі. Ось так і гріємося.

Початок опалювального сезону переносили тричі. Спочатку планували на 15 жовтня, потім перенесли на 1-ше. Цього тижня голова облдержадміністрації Микола Палійчук, 37 років, ухвалив рішення подати тепло до кінця вересня.

— Нащо чекати якоїсь дати, треба дивитися по погоді, — зауважує Палійчук. — Наша область і так потерпіла від паводка, не можна допустити ще й холоду. Будинки, які підтопило, може роз"їсти сирість.

Віднині подаватимуть тепло в дитячі садки, школи, лікарні та будинки, які опалюють автономні котельні. Будівлі, які обслуговують комунальні підприємства, опалюватимуть одразу як вирішать усі технічні нюанси.



Комунальники достроково розпочали опалювальний сезон

Голова Волинської облдержадміністрації Микола Романюк, 50 років, наказав комунальним службам розпочати опалювальний сезон у тих районах, де середньодобова температура повітря не перевищує +8°С.

Першими ввімкнули тепло у школах і дитсадках комунальники райцентрів Ратне та Стара Вижівка. В решті районів обласне управління житлово-комунального господарства рекомендує ввімкнути опалення з наступного понеділка.

У Рівному поки що обігрівають лише медичні заклади. Городяни тепла ще не отримали.

— Усі котельні готові. У нас є технічна можливість розпочати опалювальний сезон уже зараз, — говорить 50-річний Юрій Собчук, начальник житлово-комунального господарства міста. — Головне, щоб населення хоч трохи розрахувалося з боргами за тепло.

На вул. Павлюченка, 18 у вихідні в половині будинку зникла електроенергія.

— Люди одночасно повмикали обігрівачі, — пояснює начальник комунального підприємства "Західне" Микола Тарасюк. — Через перевантаження мережі пробило електричний кабель.

Опалювальний сезон розпочався у Кузнецовську. Теплом забезпечили лікарні, дитячі садки та школи.

23 вересня мер Чернівців Микола Федорук, 54 роки, наказав подати тепло в дошкільні заклади й лікарні міської комунальної власності. У домівках чернівчан батареї стануть гарячими за кілька днів. Грітимуться усі городяни, незважаючи на 8 млн грн боргу перед Чернівцітеплокомуненерго.

— давно пора включити тепло, — каже чернівчанка Марина Степ"юк, 35 років. — А то зараз вони тягнуть, а потім до 15 квітня по графіку грітимуть нас. А тоді вже надворі тепло буде.


Віталій ЖИЖАРА, Олена ВЛАСОВА, Анатолій НИКИФОРЯК
Зараз ви читаєте новину «У лікарнях гріються калориферами й кожухами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі