пʼятниця, 30 листопада 2007 07:07

У Косові на зиму з ліжників шиють одяг

Автор: фото Марія ПЕТРІВ
  Гуцулка Олеся Петрич одягнена в біле вовняне пальто, яке ткала понад місяць
Гуцулка Олеся Петрич одягнена в біле вовняне пальто, яке ткала понад місяць

17-річна школярка Олеся Петрич із Яворова Косівського району Івано-Франківської області шиє верхній одяг із ліжників.

У Яворові через кожну хату роблять ліжники — м"які теплі ковдри з натуральної овечої вовни. У дерев"яному будинку родини Петричів є власна кімната-майстерня. Там стоять два верстати.

Одяг, пошитий із ліжників, Петричі виставляють на виставках та ярмарках, там і продають.

— Наша бабуся Василина виготовляла до Львова, Києва, — підхоплює розмову мати Олесі, Наталка Петрич, 40 років. — Особливо сподобала ткані пальта українська діаспора з Канади, Франції, Австралії. Ліжники, напірники на подушки та ясики (маленькі подушки. — "ГПУ") продають у Косові на базарі. А наші вироби там не купиш.

На замовлення роблять дитячі вовняні курточки з капюшонами, накидки, довгі й короткі пальта. Вовняні пояси на спину допомагають від радикуліту.

У сиру погоду такий одяг краще не носити, можна змерзнути. Він розрахований на суху морозяну зиму.

— У нас це спосіб заробітку, люди живуть із того, — розповідає Олеся.— Постійної ціни наші вироби не мають. — Усе залежить від покупця та витрат. Якщо ткати від готового полотна, потім вирізку робити, то є відходи. А ткати відразу важко. Робимо одіж на розмір більшу, бо у валилі виріб стає меншим, бувають "хвости".

Дизайн та технологію одягу гуцульська родина розробила сама. Орнамент обдумують заздалегідь, малюють на папері. Потім моделюють.

На один виріб йде понад 3 кг вовни. Нитки прядуть вручну. Аби зіткати довге пальто, майстриням потрібен місяць.

— Це не дублянка чи шуба. Усередині основа також натуральна. Фарбуємо шерсть природними барвниками — корою дуба, шолухою цибулиння й горіхом. Тепер іще додаємо хімікат, щоб закріпити колір, — зауважує Олеся.

Петричі купують немиту шерсть, бо вона дешевша. За привозну сировину з Молдавії та Закарпаття селяни дають по 4 грн за 1 кг. Закарпатська — довша і біліша, молдавська — коротша, має сіруватий відтінок.

Наталка Петрич показує фото доньки разом із Віктором Ющенком. Олеся Петрич учила Президента ткати в майстерні яворівської школи. На фотокартці підпис: 2 січня 2006 рік.

Зараз ви читаєте новину «У Косові на зиму з ліжників шиють одяг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі