четвер, 17 травня 2007 07:00

У колишньому жіночому монастирі перевиховують засуджених

Автор: фото: Олександра ЛІСКОНОГ
  Засуджена Тетяна Лясковська у келії монастиря в селі Маріямпіль в Галицькому районі на Прикарпатті
Засуджена Тетяна Лясковська у келії монастиря в селі Маріямпіль в Галицькому районі на Прикарпатті

27-річна Тетяна Лясковська з листопада минулого року перебуває у виправному центрі N128 в селі Маріямпіль Галицького району Івано-Франківської області. Це приміщення колишнього жіночого монастиря. Тут жінок, яким залишилося кілька місяців до звільнення, призвичаюють до життя на волі.

— У колишньому монастирі понад сім десятків ув"язнених жінок віком від 20 до 50 років. Це злодійки, вбивці, наркомани та матері, які знущалися над власними дітьми. Основний термін вони відбули в колоніях суворого режиму. Більшість засуджених задіяні у виробництві, — розповідає заступник начальника департаменту з питань виконання покарань в Івано-Франківській області 45-річний Василь Бурак.

Бранки самі оплачують усі комунальні послуги, тому підробітком не гребують, працюють навіть на полях місцевих ґазд. Після виходу на волю чимало жінок заводить сім"ї й залишається жити в Маріямполі.

Лясковську перевели до виправного центру із жіночої в"язниці у Дніпродзержинську.

— Сіла по дурості, — сумно дивиться у вікно молодиця. Помітно, що їй важко говорити з чужою людиною. Чорне з відблиском волосся лежить на згорблених плечах. — Із Женею, моїм чоловіком, познайомилася в барі. Він мені приглянувся відразу — веселий був. Довго не зустрічалися. Відгуляли весілля. Батьки не противилися. Знала, що він уже сидів за крадіжку, але вірила, що просто оступився. Жили з моїми батьками. Мама нам в усьому помагала: їсти зготує, з трирічною Богданочкою посидить.

Тетяна морщить лоба.

— Доця не раз приїжджала із мамою до мене з рідного Полонного Хмельницької області, — веде далі після паузи. — Знає, що я "тут працюю". Але коли їдуть додому, дитина запитує в бабусі: чи правда, що її мама — бандитка? Бо про це постійно кричить її вихователька в дитсаду.

Ув"язнена відвертається до стіни, глибоко вдихає повітря, щоби стримати сльози.

У СІЗО вона довідалася, що на п"ятому місяці вагітності

— Тут не можна плакати, — Тетяна швидко кліпає очима. — Коли тобі боляче, а ще як заплачеш — інші лише радіють, відверто сміються в обличчя. Я тут не плачу. Працюю у швейному цеху. Намагаюся якомога більше втомитися, щоби міцно спати, не думати багато про дітей, — стискає лівий кулак, аж кісточки побіліли.

— Як усе трапилося? — запитую.

— У квітні 2003 року разом із чоловіком та його друзями поїхали відпочивати у кафешку, — розказує Тетяна. — Женя сказав, що спочатку заїдемо до знайомої. Попросив мене подзвонити у двері, мовляв, коли мати побачить усю компанію, не відпустить дівчину. Я повірила. Коли відчинилися двері, відштовхнувши мене набік, хлопці залетіли до квартири й почали бити жінок. Як потім виявилося, вимагали грошей, — напівзавченим текстом на одному диханні випалює найтяжче Лясковська.

Чоловіків судили за розбійний напад. Євгенові дали дев"ять років, запроторили до в"язниці в Сокальському районі на Львівщині. Тетяну мали судити як співучасницю. У СІЗО вона довідалася, що на п"ятому місяці вагітності. У січні 2004 року народила другу доньку Олю.

— А в травні мене на чотири роки позбавили волі, — продовжує Тетяна. — Із Женею не переписуюся. Ніяких контактів — я так постановила. Він поламав не лише моє життя. Він позбавив дівчаток батьківської любові.

За дітьми Лясковської доглядає 50-річна баба Оля — мати Тетяни. Вона оформила декретну відпустку.

На життя у виправній установі Тетяна не скаржиться. Каже, що заслужила — те й має.

— Посилки й передачі дозволяють отримувати без обмежень, тому харчі й одяг привозить мама, — говорить жінка. — Раз на місяць маю право спілкуватися з нею до чотирьох годин на короткому побаченні або ж до трьох діб — на довготривалому. Для цього в установі є спеціально обладнані кімнати. Послуги платні: за добу — 10 гривень. А по телефону можна розмовляти хоч щодня.

— У Товмачику, де сидять чоловіки, в кімнату побачень шикується черга, а в Маріямполі у жінок таке дуже рідко побачиш. Цих жінок провідують і чекають не всі, — зауважує начальник центру, майор внутрішньої служби 35-річний Андрій Васильчук.

Тетяна Лясковська рахує дні до виходу за ворота колишнього монастиря.

— Удома відпрацюю випробувальний термін на фарфоровому заводі. А там видно буде, — втомлено каже. — У Дніпродзержинську навчилася шити, на волі не пропаду. Мушу доньок на ноги ставити, боюся зустрічі з ними. Однак мушу вберегти їх від такої долі.

Зараз ви читаєте новину «У колишньому жіночому монастирі перевиховують засуджених». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі