четвер, 29 січня 2009 19:49

У класи "Ерудиту" набирають по 10 учнів

Шкільний навчальний рік розпочнеться за півроку, та класи починають формувати вже в січні. Зі 100 шкіл Львова 14 перебувають у приватній власності. У них навчається майже тисяча учнів.

— У попередній, звичайній школі було багато дітей. А тут школа маленька, але місця багато. І оцінки в мене покращилися, — розповідає 12-річний Іван Солта з Брюховичів.

+Школа "Відродження" працює з 1995 року. Очолює її колишня вчителька біології Ольга Щербан, 60 років. Директорка розказує, що набір першачків проводять за рік до початку навчання. Щосуботи дошкільнята відвідують безплатні підготовчі курси. Вивчають читанку, англійську мову, математику. Саме навчання у школі коштує 430 грн на місяць. Три чверті цих коштів ідуть на зарплату вчителям.

— Ми вже маємо сформований перший клас — 16 учнів, — говорить Щербан. — Звісно, когось ще доберемо. Батьки наших учнів не є якимись багатіями. Це переважно малі підприємці, викладачі. Декому навіть не вистачає грошей, щоб оплатити навчання — робимо знижки. Діти олігархів в Україні не затримуються.

Заходимо до кабінету, де триває урок історії для шестикласників. Учителька Уляна Жмарко показує підручник, виданий у Сумах.

— Ми єдині у Львові навчаємо дітей за експериментальною інтегрованою програмою, — зауважує вона. — Підручники містять багато схем, ілюстрацій. А ще — історичних джерел.

Четвертокласник 9-річний Іван Козопас два роки тому перейшов з "Відродження" до сихівської гімназії. Батько хлопця працює лікарем, мати — вчителькою української мови в ліцеї.

— Прийшов туди, а в класі 30 дітей, — зітхає. — За тиждень учителі могли запитати тільки раз. Не сподобалося. Наприкінці навчального року попросив батьків, щоб віддали мене назад.

Торік найкращий результат за підсумками зовнішнього незалежного оцінювання серед недержавних закладів Львова показала Українська приватна гімназія. Із 30 випускників усі вступили до університетів, зокрема до "вишів" Праги та Кракова. При гімназії діє початкова школа "Альфа".

— Наша гімназія — найстаріший приватний навчальний заклад в Україні. Створена 18 березня 1991 року, — розказує директор Галина Софінська. — Особливу увагу приділяємо гуманітарним предметам — економіці, правознавству, менеджменту. Охочі навчатися у гімназії складають тести з української мови та математики. Вартість залежить від успішності учня.

Одна з найпрестижніших шкіл міста — "Ерудит". Серед її учнів — син міського голови Львова Андрія Садового 6-річний Іван.

— Подобається, син любить ходити до школи. Якщо поводиться нечемно, я його лякаю, що завтра сидітиме вдома, — розповідає "ГПУ" дружина мера Катерина Садова, 34 роки. — За кілька місяців Івана навчили читати. Оцінок у першому класі немає — діти отримують зірочки різних кольорів. У сина поки що тільки червоні й жовті — це ніби "п"ятірки" й "четвірки".

У класах навчається по десятеро дітей.

— Щоп"ятниці після уроків їм влаштовують екскурсії, поїздки, — додає жінка. — У січні відвідували театр "І люди, і ляльки", авіазавод на Скнилові.

Набір першачків проводять за рік до початку навчання. Вивчають читанку, англійську мову, математику

 Більшість приватних шкіл приймають учнів після співбесіди. Проходять її майже усі. У багатьох влаштовують підготовчі курси для майбутніх першокласників – протягом року навчають різним предметам, зокрема іноземним мовам. Безкоштовно навчають у гімназії "Брати Ізраїлю". Щоправда, приймають сюди тільки дітей єврейської національності.

— Головна перевага приватних шкіл — менша кількість учнів у класах, — вважає начальник міського управління освіти Надія Оксенчук, 51 рік. — Також вони мають більше можливостей для введення додаткових предметів, факультативів. Хоча навчальний план, усі вимоги є стандартними — такими, які рекомендує Міністерство освіти. Порівнювати якість освіти у приватних і державних школах некоректно. Є медалісти і там, і там. І до університетів вступають різні випускники.

Випускники школи "Надія" отримують два атестати

На Західній Україні приватні школи є у Львові, Івано-Франківську, Чернівцях. Івано-франківська школа-садок "Перша ластівка" торік посіла перше місце за результатами незалежного тестування з української мови. Всі випускники одержали "відмінно".

— Дитину треба навчити, а не відсіяти, — запевняє директорка Тетяна Мірошниченко, 53 роки. — Тому до себе беремо всіх бажаючих. За час навчання діти проходять належну підготовку, тому й нема кого відсіювати. Учні переходять до інших навчальних закладів хіба що через фінансові проблеми батьків, або якщо переїжджають до інших регіонів.

Католицька школа Святого Василія в Івано-Франківську щороку до першого класу набирає 60 дітей. Першачкам потрібно пройти співбесіду з психологом.

— При вступі батькам і учням пояснюємо, що в нас акцент на вихованні дітей у християнському дусі, — пояснює директорка Ірина Кіяк, 42 роки. Тут щоранку читають ранкову молитву, раз на тиждень — додаткові уроки християнської моралі.

Приватну школу "Надія"у Чернівцях засновано 1991 року.

— У нас навчається 65 діток, – розповідає директор і засновник закладу Василь Манчул. — Іще три роки тому було 170 учнів, але висока вартість навчання часто змушує батьків змінювати школу. Наші основна мета і напрям – виховання. Школа не профільна, загальна. Але маємо дві програми: державну, відповідно до держстандартів, та міжнародну, за якою навчання дублюється англійською мовою. По закінченні учні отримують два атестати.

Анатолій НИКИФОРЯК

Сніжана РУСИН

Вікторія ЦИМБАЛІСТА

Зараз ви читаєте новину «У класи "Ерудиту" набирають по 10 учнів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі