пʼятниця, 13 червня 2008 07:13

У кінологів пройшов випускний

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Інструктор службового собаки Сергій Асташов дає фокстер’єрові Норду запам’ятати запах грошової купюри, яку той згодом знайде в одній із банок
Інструктор службового собаки Сергій Асташов дає фокстер’єрові Норду запам’ятати запах грошової купюри, яку той згодом знайде в одній із банок

У Великих Мостах Сокальського району Львівської області в кінологічному центрі Державної прикордонної служби випустили 176 фахівців-кінологів. Із 8 по 12 червня контрактники зі своїми вихованцями склали останні іспити.

— Готуємо фахівців для прикордонної служби, а також для підрозділів, які спеціалізуються на виявленні вибухових та наркотичних речовин, — каже перший заступник начальника центру підполковник Юрій Білобран, 42 роки.

На трав"яному полі контрактники тримають за повідки собак. Серед них найбільше німецьких вівчарок. Це універсальні тварини, які придатні для будь-якої роботи. Серед інших порід — мисливські — лабрадор, фокстер"єр, спанієль. Завдяки гострому нюху вони можуть служити у спеціальних підрозділах.

— Для виховання намагаємося відбирати лише породистих собак, але жорсткий контроль за чистокровністю не потрібен, — говорить Юрій Білобран. — Якщо приплід не наш, беремо тварин віком від 8 місяців. Тоді вже можна визначити, чи придатні вони для службових навантажень. Собака повинен бути стійким до звукових та світлових подразників і мати сильну нервову систему.

Німецька вівчарка 4-річна Ферді виконує більшість вправ — це одна із кращих собак. Інструктор прапорщик Олександр Василенко, 22 роки, говорить, що тренує її з півторарічного віку.

У середньому тривалість служби німецької вівчарки не перевищує 8 років. Потім у тварин погіршуються інстинкти, проте вони й надалі залишаються у структурі прикордонних військ, де немає потреби у великих навантаженнях. Наприклад, охороняють територію.

— Тренування починаються з восьмої ранку, інколи, в особливо спекотні дні, о п"ятій-шостій, — говорить Олександр. — Собаки погано переносять спеку, тому з першої до четвертої дня тренування припиняються. Один раз на день тварин купають і годують. Ферді має міцне здоров"я.

Кінологами стають добровольці, які служать за контрактом. У прикордонників уже немає строкової служби. Навчання тривають п"ять з половиною місяців, з окремо надресированими собаками — три. Окрім того, кожні два роки кінологи упродовж місяця підвищують кваліфікацію на курсах.

На іспитах навчального полігона кінологічного центру собаки долають естафету з перешкодами, затримують удаваних злочинців, знаходять приховані в банках грошові купюри та наркотики, в сумках — зброю, а також демонструють вміння прикидатися мертвими й знімати з інструктора берет і повертати назад.

Територією навчального центру їде фіра.

— До 1991 року тут вирощували для прикордонників коней, — згадує, побачивши підводу, підполковник Сергій Кравченко, 39 років. —У кожного, у важкодоступних районах, від начальника застави до солдата був власний кінь.

Зараз ви читаєте новину «У кінологів пройшов випускний». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі