понеділок, 23 липня 2007 00:00

У Хоросткові почали виробляти поролон для меблів

Автор: фото: Наталя Лазука
  Лаборант заводу Людмила Ковалюк робить аналіз сировини для виготовлення поролону
Лаборант заводу Людмила Ковалюк робить аналіз сировини для виготовлення поролону

Завод для виробництва пінополіуретану — поролону для меблів відкрили у Хоросткові Гусятинського району Тернопільської області . Нові робочі місця отримали 145 осіб.

— Інвестори з Дніпропетровська шукали в західному регіоні приміщення для заводу, — розповідає генеральний директор фірми "Фом Лайн-Галичина" Юрій Слободяник, 66 років. — Колись ми виробляли мішки. Два роки завод простоював. Програма нового виробництва, розроблена під конкретне замовлення, виявилася досить привабливою. Наш оптовий покупець — фірма "Арат фом Трейдинг" із Дніпропетровська. Продаємо свою продукцію ще в  Тернополі, Рівному, Хмельницькому, Чернівцях, Закарпатті. Потужність підприємства — 500 тонн на місяць. Поролон 12 марок здебільшого замовляють для стільців, диванів.

Основну машину для лиття поролону привезли з Німеччини.

— Рідина, подібна до сметани, при реакції з водою спінюється і набирає квадратної форми, — показує машину директор. — Іноді добавляємо фарбники, тоді поролон виходить кольоровий. В"язиста маса, щоб не прилипала до транспортерів, рухається по доріжці зі швидкістю п"ять метрів за хвилину. Потім конвеєром просувається в цех, засихає, і після трьох діб готовий поролон можна різати за замовленням.

— Коли приходить нова сировина, — показує міні-копію блоку поролону лаборант Людмила Ковалюк, 37 років, — потрібно визначити точну дозу складових для вироблення готових блоків. Технолог дає рецептуру, на основі якої ми проводимо аналізи. Дуже копітка робота.

Виробнича площа підприємства "Фом Лайн-Галичина" — 6 тис. кв. м. За 150 м од заводу прокладена залізничні колія, що дає змогу швидко завозити сировину.

Юрій Слободяник каже, що виробництво не вплине на довкілля.

— Завод за нормами має бути розташований від будинків на відстані ста метрів, — каже директор підприємства. — У нас — до кілометра.

На "Фом Лайн-Галичині" працюють 145 осіб, серед них 30 жінок. Переважна більшість — із Хоросткова та навколишніх сіл. Вісім робітників пройшли курс навчання в Будьоновську в Росії. Там є аналогічна машина для лиття поролону. Середня зарплата на підприємстві — 1150 грн.

Залежно від замовлення, завод працює у дві зміни. Для працівників є їдальня. Обіди за рахунок фірми.

Ринок меблів в Україні щороку зростає на 25 відсотків.

До кінця року в Хоросткові планують випустити продукції на 38,6 млн грн.

— Молодь пороз"їжджалася, а ми, старші, маємо можливість працювати вдома. — каже пакувальник поролону 55-річний Степан Пахоло.

Зараз ви читаєте новину «У Хоросткові почали виробляти поролон для меблів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі