четвер, 23 грудня 2010 17:26

У горах паліть багаття і пийте теплий чай

18 грудня до опікового відділення Івано-Франківської обласної клінічної лікарні з відмороженими ногами привезли 18-річного Володимира з села Майдан Тисьменицького району. Хлопець провалився під лід.

— Увечері минулої п'ятниці я повертався від друга з сусіднього села, — пригадує. — Вирішив піти навпростець через замерзлу річку. Але біля берега провалився. Промочив тільки ноги й пішов додому в обхід. Ліг спати, а на ранок ноги розпухли і вкрилися пухирями.

Володимира прооперували, видалили відмерлі частини шкіри.

— Мокрий одяг чи взуття провокує обмороження, — пояснює завідувач опікового відділення Костянтин Кіршак, 35 років. — Волога пришвидшує тепловіддачу і людина легко промерзає. Як тільки на морозі відчули затерпання і мурашки по шкірі, треба зайти до найближчої хати, випити теплого чаю, зняти мокрий одяг, зігрітися під ковдрою чи рушником. Не можна розтирати промерзлі кінцівки чи опускати їх у гарячу воду — від різкої зміни температур судини ще більше спазмують. До нас в основному потрапляють пацієнти, які у стані алкогольного сп'яніння впали або заснули на вулиці. Половина з них стають інвалідами. Під градусом у людини притуплюються всі відчуття, пропадає інстинкт самозбереження. Сьогодні зі Снятина привезли 16-річного хлопця з відмороженими стопами, колінами, руками. Напідпитку він упав і повз по снігу. Для обмороження достатньо полежати на землі півгодини. Попав до нас років 10 тому масажист. Порядний був чоловік, але на свято трохи забагато випив. Відморозив руки. Мусіли відрізати йому пальці. Тому основна порада — менше горілки пити. Носити тільки хороше дороге зимове взуття правильного розміру, яке добре тримає тепло і не пропускає вологи. Якщо зібралися в гори, не забувайте палити багаття і пити тільки теплий чай, а не спиртне.

Зараз ви читаєте новину «У горах паліть багаття і пийте теплий чай». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі