понеділок, 19 вересня 2011 00:00

У двох селах ніхто не живе

У Львівській області налічують 138 сіл із населенням менш як 50 осіб. Про демографічні зміни в регіоні розповідає Таїсія Фалатюк з обласного управління статистики.

Де населення скорочується швидше — у селах чи містах?

— У селах, приблизно в 2,4 раза. Кількість народжених на тисячу жителів у селах становить 12,3. У містах — 10,6. Але в селах більше людей помирають. Торік показник смертності там становив 16,4 порівняно з 10,8 у містах. Приріст населення в селах із кожним роком зменшується.

Чи вплинула на ці показники криза?

— Після перепису населення 2001 року ми спостерігали збільшення рівня народжуваності — як у містах, так і в селах. Тепер уперше за останні дев'ять років — невеликий спад. Якщо 2001-го в сільській місцевості області народилися 9975 немовлят, то 2009-го — 12 873, а 2010-го — 12 324. У першому півріччі 2011-го кількість народжених також зменшилася — 5888 осіб. Це на 200 менше, ніж за той же період минулого року.

Де народжують найбільше?

— У селах Сколівського, Турківського, Яворівського та Жовківського районів. Найменше — у Бродівському, Золочівському, Радехівському, Жидачівському, Стрийському та Городоцькому. Там рівень народжуваності нижчий за 11 немовлят на тисячу населення. Найбільше похоронів було в селах Перемишлянського, Жидачівського, Буського районів, найменше — у Миколаївському та Яворівському. Знайти закономірність складно. Яворівський район завжди давав високі показники. Можливо, це пов'язано з тим, що там розташовані військові частини, відповідно більше молодих людей. Лідером із народжуваності традиційно є Турківщина. Мабуть, впливає віддаленість від великих міст, хороша природа.

Багато в області вимираючих сіл?

— На 2009 рік було 138 сіл із населенням менше 50 осіб. Найбільше — у Золочівському та Жовківському районах. Найменше — у Сколівському. Також у нас є два села без жителів — це Поляни Жовківського району та Мала Хвороща Самбірського.

Від чого люди помирають?

— Маємо загальну статистику по області — містах і селах. Майже дві третини смертей — від хвороб кровоносної системи. На другому місці — смерть від новоутворень. Цього року зменшилася кількість померлих від інфекційних і паразитарних хвороб, недуг органів травлення та кровоносної системи. У той же час зросла кількість померлих від захворювань органів дихання.

Зараз ви читаєте новину «У двох селах ніхто не живе». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі