четвер, 14 квітня 2011 17:35

У день здачі крові можна брати відгул

— Робота у бюджетній сфері має ряд переваг. Найперше — це офіційне працевлаштування і соціальні гарантії. Керівники приватних фірм не завжди їх надають, порушують при цьому законодавство. А людина на державній роботі може сміло вимагати того, що їй належить, — розповідає Галина Кашицька, 40 років, заступник начальника відділу роботи з кадрами львівського регіонального центру зайнятості.

— Бюджетникам, які відпрацювали півроку, гарантована оплачувана відпустка терміном до 30 днів. До того ж вони мають право на додаткову відпустку тривалістю до 15 днів. Вона залежить від вислуги років. Що довше людина працює на одному місці, то довше може відпочити. Матерям, які виховують двох і більше дітей до 15 років, також надають додаткову відпустку. Нею можуть скористатися і працюючі студенти — для здачі вступних іспитів до вузів. Бюджетникам держава забезпечує виплату лікарняного та збереження робочого місця терміном до чотирьох місяців безперервно.

У працівників бюджетної сфери є більше гарантій, що їх не звільнять незаконно.

— Людину можуть звільнити лише за невиконання трудових обов'язків, прогулів, якщо повернулася на роботу особа, що займала раніше це місце. Або ж за скороченням штату, за власним бажанням працівника чи при розірванні трудового договору за згодою сторін, — продовжує Галина Кашицька. — Під час скорочення штату перевага залишитися на роботі надається працівникам із більш високою кваліфікацією й продуктивністю праці. Якщо ці умови однакові, на роботі залишать сімейних осіб із дітьми. На державній роботі ніколи не звільнять вагітну чи жінку з дітьми. Це не може бути й причиною відмови в її прийнятті на роботу.

Працівникам бюджетної сфери дозволяють брати відгул за роботу у вихідні, у день   здачі донором крові. Їм надають низку надбавок та додаткових виплат. Зокрема, за вислугу років, за досягнення у роботі, науковий ступінь. Це все позитивно вплине на розмір майбутньої пенсії.

Зараз ви читаєте новину «У день здачі крові можна брати відгул». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі