вівторок, 24 квітня 2007 07:03

У центрі Франківська завалилася частина будинку

Автор: фото: Мирослав КУШНІРЕНКО
  Робітник встановлює риштування біля зруйнованого будинку №61 на вул. Довгій у центральній частині Івано-Франківська. Замість однієї кімнати будівельникам доведеться зводити два поверхи і дах
Робітник встановлює риштування біля зруйнованого будинку №61 на вул. Довгій у центральній частині Івано-Франківська. Замість однієї кімнати будівельникам доведеться зводити два поверхи і дах

Стіни двоповерхової восьмиквартирної хрущовки N61 на вул. Довгій у центральній частині Івано-Франківська пішли під землю 19 квітня. Повністю зруйновані дві житлові кімнати на обох поверхах. На щастя, людей у квартирах у момент обвалу не було.

44-річний власник помешкання на першому поверсі Богдан Савчин вирішив прибудувати до квартири ще одну кімнату. Чоловік обгородив територію парканом, на ранок четверга замовив екскаватор копати котлован. Робітники впоралися до обіду. Через годину кут будинку з несучими стінами, перекриттям і частиною даху зсунувся у яму.

— Ми вдома були. Перше подумала, що це землетрус стався — я часто до Туреччини їжджу за товаром, там часом гуркотить і земля дрижить, — розповідає 35-річна Оксана, сусідка Савчина по першому поверху. — Схопила дочку, чоловік песика на руки взяв — і вибігли у двір. Якраз кут сповз у яму. Налякалися всі. То Бог дав, що людей не було!

Хрущовка дуже ветха. Оксана каже, що Богдан Савчин отримав дозвіл на прибудову, але експерти, вочевидь, неправильно розрахували стан підвалин.

Юлія Куц із чоловіком Андрієм і чотирирічним сином Максимом живуть у трикімнатці на другому поверсі. Половина їхньої квартири обвалилася у котлован. Добре видно чисту побілку в зруйнованій кімнаті та нові металопластикові двері.

— Коли все валилося, з їхньої квартири шафа вилетіла, ліжко. Усе на тріски поламалося, — розповідає 40-річна Тамара Калиній із кам"яниці навпроти. — А вони тільки недавно дорогий ремонт у себе доробили, меблі завезли. Юля, як з роботи приїхала, то з нею істерика сталася. Усе, що вціліло у них, перенесли до мене: апаратуру, матраци, хатні речі.

Ані в зруйнованих квартирах, ані в уцілілих мешканці ночувати не наважилися.

 — У мене нічого не зрушилося з місця, стіни не потріскали, але все одно дуже страшно, — каже Оксана. — Ну як там зараз ночувати? Пішли до родичів.

Богдан Савчин з дружиною Любою та дворічною дочкою Юлею теж поїхав до рідних.

— Чоловік не дотримався технологічного процесу будівельних робіт і викопав котлован біля бокової стіни будинку вздовж усього фундаменту, — розповідає начальник міського управління з питань надзвичайних ситуацій Юрій Щочкін, 54 роки. — Будівля такого втручання не витримала.

Богдан Савчин свою провину визнає, обіцяє самотужки відновити знищену частину будинку. Від матеріальної допомоги магістрату чоловік відмовився. На руйновищі уже працюють робітники — розбирають потрощені дошки з перекриття та вивозять будівельне сміття.

Зараз ви читаєте новину «У центрі Франківська завалилася частина будинку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі