вівторок, 20 березня 2007 17:10

У Ботанічному саду квітнуть орхідеї

Автор: фото: Віталій Грабар
  Наталя Демчук демонструє колекцію орхідей Ботанічного саду Львівського університету
Наталя Демчук демонструє колекцію орхідей Ботанічного саду Львівського університету

У теплиці Ботанічного саду Львівського університету імені Івана Франка, на вулиці Кирила та Мефодія, що в центрі міста, квітнуть десятки орхідей. Та побачити квіти городянам не вдається: теплиці не пристосовані для екскурсій. Усередині +20°С, парко, між рядами полиць із рослинами — вузенький прохід. Праворуч від входу білі, рожеві, крапчасті квіти.

— У цій теплиці більш ніж десять людей ніяк не поміститься, — каже інженер відділу тропічних і субтропічних рослин 31-річна Наталя Демчук. Жінка береться за обприскувач і кропить рослини водою. — Орхідеї доводиться обприскувати тричі на день, для них вологість важливіша, ніж температура.

У Ботсаду вирощують 70 видів орхідей та їхніх гібридів. Рослини стоять у три яруси до самої стелі. Аби дістатися до верхнього, працівники приставляють драбину. Найбільше у штучних тропіках Львова квітує фаленопсисів, або орхідей-метеликів. Свою назву вони отримали за схожістю на комаху, яка їх запилює.

— Усе більше львів"ян беруться вирощувати саме цей вид у себе вдома, — Наталя Демчук підважує рукою різнокольорові квіти на довгих пагонах без листочків. — Бачите, на одній квітці пелюстки різних кольорів і відтінків, а забарвлення та візерунок у них узагалі ніколи не повторюються. Квітне ж ця рослина практично цілий рік, перерву робить лише на місяць. Цією особливістю орхідей користуються підприємці — квіти можна перевозити на великі відстані, вони довго залишаються свіжими. У львівській гуртовні рослин фаленопсис коштує 50–100 грн. Квіти здебільшого привозять із Голландії.

Орхідеї не надто вибагливі, головне — підготувати для них спеціальний субстрат.

— У рівних пропорціях перемішати мох сфагнум, соснову кору та букове листя, додати деревного вугілля. У магазинах продають готові суміші, — пояснює Наталя. — Якщо у помешканні дуже сухо, часті обприскування не допоможуть. Тоді рослину краще поставити в акваріум, щоби після обприскування довше зберігався потрібний мікроклімат.

Орхідеї фаленопсиси використовують для складання букетів. Працівники теплиці своїх квітів не зрізають. Кажуть, так ними можна милуватися набагато довше.

Що подивитися у Ботсаду

За два тижні у Ботанічному саду заквітнуть весняні квіти — близько десятка видів гіацинтів і тюльпанів можна буде побачити в оранжереї на вул. Черемшини, 44 у Львові.
— Коли розквітнуть весняні клумби, ми зробимо День відкритих дверей. Тоді подвір"я Ботсаду зможуть відвідати всі бажаючі, — каже інженер Ботсаду Львівського університету Наталя Демчук. — А потім прийде пора бузку.

Зараз ви читаєте новину «У Ботанічному саду квітнуть орхідеї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі