Ексклюзиви
вівторок, 12 червня 2007 07:02

У Берестечку із діжок продавали медовуху

Автор: фото: Олена ВЛАСОВА
  До Берестечка на козацький ярмарок кобзар Володимир Горбатюк приїхав із Канева
До Берестечка на козацький ярмарок кобзар Володимир Горбатюк приїхав із Канева

Минулими вихідними в музеї-заповіднику "Козацькі могили" у селі Пляшева Радивилівського району Рівненської області провели козацький ярмарок.

— До Берестечка приїхали 12 наших кошів та чорносотенці "Чучупаки" з Польщі, — каже 80-річний генерал-полковник Оксен Семидуб, голова Ради старійшин козацтва України та діаспори.

Волинський кіш розбив посеред поля показове дерев"яне козацьке містечко. Поруч вежа для спостереження. У частоколі прорубані віконця, з яких стирчать гармати. Доки чоловіки фотографуються у козацьких шапках з пістолями та шаблями, дівчата у вишиванках заглядають у величезний чавунний котел для каші.

38-річний пушкар Володимир Гарматний показує туристам, як стріляють. Він із Луцька, за фахом електрик, гармати відливає 16 років.

— Оце "гаківниця". Вона трохи довша за мою руку, але важить 45 кілограмів, — киває Гарматний. — А ця мортира здатна влучити у ціль ядром за кілометр. Ми заряджаємо їх пижем — газета, непотрібний папір та трохи води. І беремо шумовий порох. Погано тільки, що вуха закладає.

Гарматник козацької чайки "Пресвята Покрова" Іван Забабаха любить фотографуватися з дівчатами-туристками. Кожну міцно обіймає і цілує, а з чоловіками поважно палить люльку. На Забабасі одяг козака, шабля за поясом, закручений за вухо оселедець та срібна сережка у вусі.

— Оця сережка означає, що я останній в роду і не маю рідних. Коли козака-сироту вбивали, витягали з вуха кульчик і за гроші, виручені за нього, ховали, — пояснює 60-річний пан Іван. — Я люблю море. За 15 років обійшов усю Європу. Не був тільки у Московії — туди мене нічим не заманиш.

Ятки розтягнулися вздовж стін Свято-Георгіївського монастиря аж за поле. На ярмарку можна прикупити будь-які харчі, прикраси та українську символіку.

Портрет Євгена Коновальця або Степана Бандери у рамці тут коштує 100 грн. За жіночі вишиванки просять від 140 до 300 грн, чоловічі дорожчі — 200–350. Футболки з портретами Ющенка, Шевченка або козаків — 25 грн.

У продуктових ятках пасічники пригощають туристів медовухою з діжки. На смак цей напій дещо нагадує шампанське.

— Півроку стояла, міцність — до 15 градусів, — нахвалює медовуху голова луцького братства пасічників Віталій Приймак, 53 роки. — Спробувати даємо безкоштовно. А так за стакан беремо від 2 до 5 гривень. Рецепт тримаємо в таємниці.

Чекали з Канади нащадка останнього гетьмана України Павла Скоропадського, однак Олександр Скоропадський не приїхав.

Зараз ви читаєте новину «У Берестечку із діжок продавали медовуху». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути