понеділок, 16 травня 2011 09:31

Турист залишає у Львові до 600 доларів на день

Автор: фото: Вікторія ЦИМБАЛІСТА
  Галина Гриник: ”Охочим працювати барменами, офіціантами бажано знати англійську, польську, французьку або німецьку”
Галина Гриник: ”Охочим працювати барменами, офіціантами бажано знати англійську, польську, французьку або німецьку”

Минулими вихідними у Львові відзначили 755-річчя з дня заснування міста. З'їхалися майже 30 тис. туристів. Головний спеціаліст управління туризму Львівської міської ради 44-річна Галина Гриник розказує, яка користь львів'янам від гостей.

— Пік масовості відвідин туристами Львова припадає якраз на травень. У цей час проходять різні фестивалі, концерти. У день з'їжджаються до 10–15 тисяч людей, — каже Гриник. — За рік місто відвідує до мільйона туристів. Переважно це гості з інших областей України, Польщі. Останнім часом збільшився наплив з Австрії, Німеччини, Росії, Білорусі, Ірландії, Ісландії, Фінляндії, Китаю та Японії. Мертвими сезонами поки що є листопад, грудень, перша половина лютого. Думаємо, як і в цей період зацікавити туриста. От продумали "Вихідні у Львові за півціни", "Львів фестивальний".

Скільки в середньому грошей залишає турист у Львові за один день? Як ці кошти надходять у міський бюджет?

— Усе залежить, який це турист. Чи він самостійно подорожує, чи екскурсант, який не ночує. Можна називати приблизні суми — від 100 до 600 доларів. У Львові є на що потратити гроші — можна комфортно переночувати, смачно поїсти, є куди вийти і що купити на згадку. Важко сказати, скільки грошей місто отримує від туристів на рік. У нас нема окремого рахунку, куди поступають тільки туристичні гроші. Місто отримує гроші в основному лише через податки від організації, яка надає послуги. Це банк, кафе, пошта, платний туалет. Крім того, у Львові з січня цього року запроваджений туристичний збір розміром 1 відсоток від вартості проживання в готелях, кемпінгах, хостелах. Запланували за рік отримати з цього до 600 тисяч гривень.

Львів'яни скаржаться, що через потік туристів зросли ціни в кафе, ресторанах і готелях. Тим, хто працює в центрі міста, ніде пообідати за помірну ціну.

— Не думаю, що ціни ростуть через туристів. У Львові не дорожче пообідати чи скупитися, ніж у Києві, Ялті, Донецьку. Ціни ростуть скрізь. У Львові кожен охочий може знайти такі заклади, які йому будуть по кишені.

Яка вигода пересічному жителю від туристів?

— Турист у місті — це вже гарантоване чиєсь робоче місце. Один гість дає роботу 10 працівникам у готельному господарстві, закладах харчування, туристичній агенції. Із кожної послуги, яка надана туристу, сплачується податок підприємцем. Оце і є те, що отримує львів'янин. Звідси відремонтовані дороги, освітлення у скверах, облагороджені парки, доглянуті алеї, висаджені квіти.

Як можна заробити на туристові?

— Найпростіше — стати екскурсоводом. У Львові діють спеціальні платні курси, де навчать цього ремесла. Навчання триває півроку чи рік. Після цього можна стати приватним підприємцем і проводити екскурсії або влаштуватися на роботу в туристичну фірму. Чи не щодень у місті відкривають заклади харчування. Їм також потрібні люди, особливо зі знанням іноземної мови. Охочим працювати барменами, офіціантами бажано знати англійську, польську, французьку або німецьку.

Зараз ви читаєте новину «Турист залишає у Львові до 600 доларів на день». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі