середа, 02 липня 2008 07:11

Турецьких робітників звинувачують у підриві генофонду українців

Автор: фото: Олена ВЛАСОВА
  65-річні Ольга Міщук (праворуч) та Тетяна Панасюк скаржаться, що в селі немає роботи для чоловіків. Більшість молоді Жадківки Корецького району Рівненської області виїжджає на заробітки до Києва. Будівництво дороги забезпечить роботою 300 селян
65-річні Ольга Міщук (праворуч) та Тетяна Панасюк скаржаться, що в селі немає роботи для чоловіків. Більшість молоді Жадківки Корецького району Рівненської області виїжджає на заробітки до Києва. Будівництво дороги забезпечить роботою 300 селян

У селі Жадківка Корецького району Рівненщини три роки житимуть турецькі робітники. У рамках підготовки до Євро-2012 вони ремонтуватимуть трасу "Київ–Чоп" від Корця до Новоград-Волинського.

Районний осередок партії "Свобода" стверджує, ніби приїжджі із Туреччини становлять "загрозу для генофонду нації". Активісти організували збори в корецькому Будинку культури та вимагають провести медичне обстеження іноземних будівельників.

— Теж мені загрозу знайшли, — хмикає 73-річний Василь Якимчук. — Навіть смішно. Поляки обіцяють у селі фабрику звести, але їх чомусь ніхто не страхається. А мені перед турками совісно, що ми, як дикуни, поводимося.

— Тобі легко казати. А наші хлопці дуже переживають через дівок, — заперечує 65-річна пенсіонерка Ольга Міщук. — Вони ж далеко — на заробітки поїхали, а турки тут.

Жінки скаржаться, що перспектив у Жадківці немає. Хоча до райцентру йти пішки 2 км, знайти роботу складно.

Жадківські чоловіки звістку про будівництво автобану зустріли з надією, що отримають роботу.

Турецька фірма "Онур", яка виграла тендер на будівництво, обіцяє влаштувати й місцевих.

— Всего на строительстве дороги будет работать 500 человек — 30 % наших, остальные — местные, — запевняє представник компанії "Онур" Фират Джамбелі. Говорить правильною російською. — Кандидатуры предоставит районный центр занятости. Наши специалисты будут управлять автотехникой.

Поки що в Корці винаймають квартири 25 турків. На майданчику перед сільрадою мають звести кілька фінських будинків для решти робітників. Туди підведуть воду, газ та світло.

Жадківку обрали через близькість до щебеневого кар"єру. Від села звідти 2,5 км. Неподалік побудують асфальтовий завод, де робитимуть покриття для автобану.

У районній держадміністрації кажуть, що іноземці жодних проблем для селян не створять.

— Це просто абсурд! Які там ще зміни генофонду. Жодних скарг від населення не поступало, — розводить руками перший заступник голови райдержадміністрації Валерій Стасюк, 40 років. — Радіти треба, що будуть нові робочі місця, дорога. Ще й податки до сільського бюджету. А щодо дівчат — ще невідомо, хто за ким бігає.

Турецьких робітників зареєструють у сільській раді. А за порядком у їхньому поселенні стежитиме районна міліція.

— Не розумію, звідки така паніка? — дивується сільський голова 40-річний Ігор Якубець. — Турецька сторона обіцяє дати нашим хлопцям зарплатню по 1500 гривень, потім, може, піднімуть до 2500. А по завершенні будівництва містечко перейде до Жадківки.

В обласній організації партії "Свобода" стверджують, що СБУ звинувачує їх у розпалюванні міжнаціональної ворожнечі.

— Непогано було б зібрати сільське віче, — каже Степан Мовчан, 31 рік, із прес-служби "Свободи". — Справа не стільки в жінках. За нашою інформацією, між турками та місцевим населенням вже були конфлікти. Тому ми вимагаємо, щоб усі турки пройшли медичне обстеження.

Зараз ви читаєте новину «Турецьких робітників звинувачують у підриві генофонду українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі