вівторок, 24 липня 2007 07:09

Три доби горів міський смітник в Ужгороді

Автор: фото: PHL
  На міському звалищі Ужгорода пожежники намагаються добратися до епіцентру вогню
На міському звалищі Ужгорода пожежники намагаються добратися до епіцентру вогню

В Ужгороді за три доби вигоріло шість гектарів міського звалища.

Полігон твердих побутових відходів розміром 10 га розташований за 2 км від міста, поблизу сіл Барвінок та Баранинці. Котлован вирили 1998 року. Відтоді щодня на сміттєзвалище звозять до 60 вантажівок — 550–600 кубометрів — різних відходів. Щоліта у спекотні дні смітник починає тліти, а сморід диму розноситься по навколишніх селах. Цього разу звалище горіло найдовше, вогонь охопив більш як половину території.

— Горіти почало у п"ятницю в обід, — розповідає начальник Центру пропаганди обласного управління МНС Федір Філіп, 29 років. — За попередніми висновками, сміття зайнялося не від спеки. Скоріш за все, хтось кинув недопалок. Через високу температуру та спекотні дні локалізувати пожежу не вдалося. Вогонь почав розповсюджуватися на нові ділянки. У Барвінок виїхали 11 автомобілів МНС. На полігоні трактори й екскаватори розривали смітник, аби можна було дістатися до пожежі у прошарках сміття. Рятувальникам допомагали працівники дорожньої служби та "Водоканалу".

Поряд зі звалищем немає води. Довелося подавати її насосом з озера, що за 2 км. Ще сім машин привозили воду з міста.

— Контролювати ситуацію було важко — продовжує Федір Філіп.— Висота котловану, в який зсипають сміття, сягає 30 метрів. Тому пожежники ледь дісталися до епіцентру вогню.

Рятувальники боялися, щоб вогнище не вийшло за межі полігону. Тому кілька пожежних машин три дні стояли під лісом, з яким межує сміттєзвалище. У суботу ввечері територію горіння вдалося звузити. Пожежники погасили вогонь на майже 3 га. У неділю пізно ввечері вогонь ліквідували повністю. Бульдозери цілий день засипали смітник землею.

Під час горіння на звалищі перебували понад три десятки сторонніх людей. Це цигани, які щодня приходять на сміттярку шукати метал. Ніхто не постраждав.

Востаннє велика пожежа на звалищі була влітку 2003-го. Тоді її гасили тиждень. В управлінні комунального господарства Ужгорода запевняють, що використовувати полігон можна ще принаймні кілька років. На утримування сміттєзвалища щороку в бюджеті міста закладають близько 100 тис. грн.

Обласна санепідемстанція та управління екології і природних ресурсів у вихідні взяли проби повітря. Перевищення гранично допустимих норм шкідливих речовин в Ужгороді та приміських селах не зафіксовано.

Зараз ви читаєте новину «Три доби горів міський смітник в Ужгороді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі