четвер, 19 лютого 2009 18:20

"Треба, щоб долар ще чуть-чуть підріс"

  Генеральний директор фірми ”Гал-Євро-Контакт” Віктор Русаненко: ”В Україні 80 відсотків м’яса — імпортне. Зараз час розвивати своє тваринництво”
Генеральний директор фірми ”Гал-Євро-Контакт” Віктор Русаненко: ”В Україні 80 відсотків м’яса — імпортне. Зараз час розвивати своє тваринництво”

Генеральний директор фірми "Гал-Євро-Контакт" Віктор Русаненко, 53 роки, прогнозує, що невдовзі з полиць українських магазинів зникнуть імпортні товари. Підприємець під торговою маркою "Леополіс" виготовляє м"ясні консерви, заморожені напівфабрикати, фрукти, розфасовує чаї. Має два заводи — на Волині та Львівщині, ресторан у Львові.

— Імпортери просто вимруть. Ніхто не буде купувати їхнього товару за такими цінами. А нам треба, щоб долар ще хоч на чуть-чуть підріс — відсотків на 10–15. Тоді на ринок вийде наш виробник. Почнемо вирощувати своїх курей, свиней. Бо колишній курс долара був прекрасний для імпорту.

Ви вже помітили якісь позитиви у своєму бізнесі?

— Так. Утричі краще продаються наші заморожені овочеві суміші. А поряд залежуються утричі дорожчі польські "Бондюель".

А на ринку м"яса які зміни?

— Зникли з полиць дорогі ковбаси за 200–260 гривень. Так, в Україні 80 відсотків м"яса — імпортне. Але якраз зараз час розвивати своє тваринництво. Кормова база ж у нас є. Держава мусить звернути увагу не на автомобілебудування, а на сільське господарство й харчопереробну промисловість.

Що ви зараз імпортуєте?

— Чай, м"ясо й навіть картоплю. Її відповідної якості для виробництва фрі мало. Десь хтось кілька гектарів посадив, десь бабця з села продає пару мішків. А потрібно налагодити вирощування. Я купую білоруську по 2,15 гривні за кілограм. Наша при нормальному виробництві могла би коштувати гривню.

Де ви продаєте свою продукцію?

— По всій Україні. Значну частку займає реалізація через супермаркети. Але і вони зараз мають проблеми, тому шукаю інші канали. Зараз будуть перебої з усіма продуктами. Вже зникли деякі позиції: сигарети, побутова хімія. Різко знизився асортимент бакалійної групи, консервації, овочева й рибна заморозка, кондитерські вироби. Кави було до 18 видів. Зараз — 3–5.

Щовечора повертаюся додому повз два супермаркети. Помітив, що припаркованих машин набагато менше. Чого йти до супермаркету, де немає потрібного товару?

У вашому ресторані щось змінилося?

— Зменшилися ціни в рахунках. Постійні клієнти залишились, але викладають менше грошей. Я почав задумуватися, які замінити імпортні компоненти. Якщо якась дорога гілочка екзотичної рослини йшла тільки до прикраси салату, відмовимося від неї.

На що сподіваєтеся?

— На державні кредити в сільському господарстві. З інших галузей, що зупинили виробництво, гроші повернуться на продуктовий ринок. Місце імпортних продуктів, які зникли, мають зайняти наші.

Зараз ви читаєте новину «"Треба, щоб долар ще чуть-чуть підріс"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі