четвер, 02 вересня 2010 17:43

"Треба купляти своє, бо заводи закриваються"

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Ірина Паращів із села Сокільники піді Львовом купує цукор фірми ”Львівхолод” у супермаркеті ”Рукавичка” на вулиці Луганській. Біля його цінника  намальований логотип — левеня. Це означає, що продукт виготовлений місцевим виробником
Ірина Паращів із села Сокільники піді Львовом купує цукор фірми ”Львівхолод” у супермаркеті ”Рукавичка” на вулиці Луганській. Біля його цінника намальований логотип — левеня. Це означає, що продукт виготовлений місцевим виробником

Із 26 серпня у львівських магазинах та супермаркетах до цінників на деякі товари почали прикріпляти кольорові листівки. На них левеня і напис: "Купуй львівське". У такий спосіб міська влада закликає обирати продукцію місцевих виробників.

— Хочемо покупцям підказати, щоб вони підтримували своїх підприємців. Аби їхні кошти осідали тут же — на Львівщині, у Львові, — каже мер міста Андрій Садовий, 42 роки.

Передусім ідею мерії підтримала місцева мережа супермаркетів "Рукавичка". Налічили в себе 42 найменування львівських товарів. На полицях магазинів розмістили 2 тис. карток із левеням.

— Давно пора. А то ніколи і не задумувалася над тим — це львівський товар чи ні. Треба купляти своє, бо і так уже стільки заводів у нас позакривалися. І ще закриваються. Минулого року людей із молокозаводу на Левандівці розігнали, — каже 23-річна Ольга Миць. У понеділок зранку вона вибирає молочну продукцію в супермаркеті на вул. Луганській. Придивляється до масла "Кухарочка", біля якого лежить листівка. — Хороше масло, бачите, а я й не знала, що у Львові зроблене.

Львівські лампочки дешевші від польських на 2 гривні

Популярними львівськими товарами є солодощі фабрики "Світоч", морозиво торгової марки "Лімо", спиртні напої Львівського горілчаного заводу, телевізори "Електрон", кава "Галка", пиво "Львівське", канцелярські товари  "Бібльос", лампи "Іскра", "Львівські дріжджі", майонез торгової марки "Щедро".

— Найкраще з місцевих виробів у нас ідуть майонез, печиво "Марія" від кондитерської фірми "Яричів", пиво "Львівське", солодощі "Степанків", горілка "Слава" і "Володар", — говорить Світлана Федорко, 46 років, з адміністрації супермаркету. — Дещо купляють за якість, а дещо й за ціну. Львівські лампочки, наприклад, дешевші від польських на 2 гривні.

— У нас варті уваги телевізори "Електрон", — вважає львів"янин Маркіян Труш, 32 роки. — А от "Світоч" давно зіпсувався. Кефіри "Галичина" — одна хімія, усі й так купляють тернопільські "Молокія". Думаю, такі заклики нічого не дадуть. Покупець сам знає, за що йому варто давати гроші.

На Волині популярні соус "Лечо" і сир "Гурманіка"

Акцію з підтримки місцевого виробника шостий рік поспіль проводить міська влада Івано-Франківська. Торік восени щочетверга та щоп"ятниці місцеві харчові підприємства безкоштовно презентували свою продукцію в супермаркетах. На вулицях мерія розвісила рекламні щити із закликом "Купуємо Івано-Франківське — даємо роботу іванофранківцям". Прикарпатці найчастіше придбавають місцеві плодово-ягідні й трав"яні "Карпатські чаї", майонез "Карпатський" та молоко "Ямницьке".

На сайті Волинської облдержадміністрації опублікували каталог місцевих виробників, які пропонують якісну й недорогу продукцію.

— Заохочуємо керівників державних закладів вибирати звідти товари. Це допомагає зекономити бюджетні гроші та підтримати нашого виробника, — каже Олександр Блащук, 47 років, з обласного управління економіки.

На Волині великим попитом користуються соус "Лечо" торгової марки "Руна", сир "Гурманіка" товариства "Ковельмолоко", пиво "Земан" Луцького пивзаводу.

У Рівному на майдані Незалежності  кілька разів на рік проводять ярмарок товарів місцевих виробників. Найчастіше це ковбаси, хлібобулочні вироби. В області популярне місцеве пиво "Рівень", курячі яйця птахофабрики "Крупець", огірки та помідори агрокорпорації "Зоря", мінеральні води "Острозька" й "Червона калина".

Міське управління торгівлі Тернополя, коли видає дозвільні документи, націлює своїх працівників давати "зелене світло" місцевим товаровиробникам. У магазинах обласного центру з"являються таблички "Купуй тернопільське". Городяни полюбляють м"ясні вироби місцевого підприємства "Копичинецькі ковбаси", солодощі фірми "Тера", пиво "Микулинецьке", мінеральну воду "Новозбручанську".

Ірина КОПИСТИНСЬКА, Володимир ХОМ"ЯК, Олена ВЛАСОВА,Олена ДЗІК

Зараз ви читаєте новину «"Треба купляти своє, бо заводи закриваються"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі