вівторок, 30 жовтня 2007 07:06

Товариство Лева відзначило своє 20-річчя

Автор: фото: Ольга ПРІМОВИЧ-ГРАБАР
  Член Товариства Лева Андрій Кирчів кладе квіти до могили журналіста Олександра Кривенка на Личаківському кладовищі у Львові
Член Товариства Лева Андрій Кирчів кладе квіти до могили журналіста Олександра Кривенка на Личаківському кладовищі у Львові

Минулої неділі понад 50 членів львівського Товариства Лева зібралися в церкві святого Климентія, аби відзначити 20-ту річницю з часу заснування організації. Після Служби Божої "левенята" поїхали на Личаківський цвинтар.

— 20 років тому Товариство Лева починалося з того, що ми взялися впорядковувати закинуті могили українських діячів, — згадує колишній керівник товариства, нині заступник голови Львівської обласної ради Левко Захарчишин, 46 років. — Потім уже організовували фестиваль "Червона рута", вертеп у палаці "Україна". Тоді вперше по телебаченню прозвучала оригінальна колядка, де співали не про Новий рік, а про Ісуса Христа. Ми робили політику неполітичними методами — толоками, гаївками, експедиціями.

— Товариство Лева "будило" людей, допомагало їм позбутися страху перед тоталітарною радянською системою, — додає екс-секретар Львівської міської ради Зиновій Сірик, 45 років. Він кладе квіти на могилу журналіста Олександра Кривенка.

Після того "левенята" прямують до поховання письменника Ростислава Братуня. Братунь та Кривенко були членами товариства. Кривенко загинув чотири роки тому в автомобільній аварії. Братунь помер 1995-го.

У різні роки учасниками Товариства Лева були письменник Юрій Винничук, музикант і перекладач Віктор Морозов. Нині товариство діє як громадська організація, що регулярно проводить культурологічні пошукові експедиції на Львівщині.

Біля могили Ростислава Братуня "левенята" заспівали гімн товариства — пісню на слова Олега Покальчука.

Зараз ви читаєте новину «Товариство Лева відзначило своє 20-річчя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі