субота, 30 серпня 2008 07:06

Тернопільські експедитори шукали сім античудес України

27 представників екологічної експедиції "Данастріс-альтернатива" протягом десяти днів пливли Дністровським каньйоном від села Устя-Зелене в Монастириському районі Тернопільщини до села Окопи в Борщівському. Шукали сім античудес України — смітники та звалища, що залишають місцеві жителі та туристи на берегах Дністра.

— Заодно поприбираємо береги річки і привернемо увагу місцевих громад до цієї проблеми, — каже організатор акції тернополянин Сергій Хлєбас, 45 років.

Плоти для сплаву експедитори робили власноруч. Низ кожного склали з тисячі півторалітрових пластикових пляшок. Поверх них кріпили дошки з ялиці. Потім чотири плоти скріпили в один. Назвали його "Данастріс" — це давня назва Дністра.

Глибина річки сягає 2,5 м. Пливемо зі швидкістю 7 км/год. Вода постійно заливає поверхню "човна" з різних сторін, його розвертає. Потрапляємо на мілину. Актор тернопільського театру "Діалог" 40-річний Валерій Сеньків стрибає за борт, щоб виштовхнути пліт якнайдалі на течію.

— Зі смітниками не повезло, — розводить руками. — Після злив вода піднялася і змила все. Але ж сміття нікуди не пропало. Воно пристало до інших берегів. Довго чекати на античудеса не доведеться. Місцеве населення, як-то кажуть, зробить свою справу.

Організатори акції хочуть розвивати зелений туризм та відновити роботу дитячих таборів у селах неподалік Дністра. Цей сплав — перший із серії проектів, розрахованих на чотири роки.

Дорогою мандрівники сфотографували кілька випадків вивозу гравію з берегів річки. Матеріали передадуть до прокуратури.

Зараз ви читаєте новину «Тернопільські експедитори шукали сім античудес України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі