четвер, 03 березня 2011 18:38

Телефонні терористи мстяться посадовцям

Минулого тижня оперативні групи Львова тричі виїжджали на хибні виклики про замінування. 21 лютого отримали сигнал про вибухівку в цирку. Там саме мала виступати російська рок-група "Король и Шут". Концерт затримали на 2 год. Наступного дня повідомили про бомбу в Галицькому районному суді й середній школі №99. Особи жартівників не встановили.

28 січня нібито замінували міську клінічну лікарню на вул. Миколайчука, 9. Оперативники евакуювали хворих, персонал. 4 год. шукали бомбу, та нічого не знайшли. Затримали 24-річного психічнохворого. Через кілька днів шукали бомбу в школі Нового Роздола на території Миколаївського району. Повідомив про неї п'ятикласник, бо боявся уроку географії.

— Кінологи з собаками, вибухотехніки, райвідділ міліції, слідчо-оперативна група, еменесники, "швидка", газовики, електрики та жек — усі ці бригади виїжджають на кожне повідомлення про замінування, — розказує Денис Харчук із прес-служби обласного управління Міністерства внутрішніх справ. — На виїзд на "заміновану" лікарню пішло приблизно 50 тисяч гривень. На обстеження школи в Новому Роздолі — понад 30. Покарання за такий жарт може бути різне. Якщо від нього страждають люди або людина повторно здійснює дзвінок — їй світить від двох до семи років позбавлення волі. Якщо наслідки легші — арешт до шести місяців або штраф від 500 до 1000 неоподаткованих мінімумів.

— Серед тих, хто повідомляє про замінування, дуже мало психічнохворих, — говорить 52-річна Ірина Савка, старший викладач факультету психології Львівського університету внутрішніх справ. —  Переважно це люди із розвиненим комплексом меншовартості. Так вони самоутверджуються. Часто мають образу на державу, посадовців, бо ті не звертають уваги на їхні проблеми. І наче мстяться їм. У Львові цей комплекс особливо виражений. Тут люди дуже тонко відчувають приниження національної гідності й сприймають це агресивно, як особисту біду.

Діти і підлітки, котрі намагаються заявити про себе "бомбою", часто страждають від браку уваги до себе. Десь підсвідомо надіються, що тепер їх будуть шукати, що вони стануть відомими. Вирішити проблему з дітьми найлегше. У школах можна запровадити для них спеціальні курси. Ввести якусь освітню програму для батьків. А от дорослим потрібна індивідуальна програма для кожного, а це практично неможливо.

Зараз ви читаєте новину «Телефонні терористи мстяться посадовцям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі