четвер, 16 грудня 2010 17:19

Тарас Грицик обігріває будинок тещі повітряним котлом

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Львів’янин Тарас Грицик вмикає саморобний котел у  центрі математичного моделювання Академії наук України
Львів’янин Тарас Грицик вмикає саморобний котел у центрі математичного моделювання Академії наук України

Львів'янин 46-річний Тарас Грицик власноруч змайстрував повітряний котел. Ним обігріває тещину двоповерхову хату на 200 кв. м у селі Ілів Миколаївського району Львівської області.

— Жінчині батьки ставили новий будинок. У селі нема газу, лише наступного року обіцяють провести. Люди палять дровами, — розповідає Тарас. — Якось на гуртівні побачив імпортні котли повітряного опалення, що працюють на електроенергії. Вони коштували по 20–30 тисяч гривень. А в нас ще з радянських часів залишилися пусті газові балони. Їх я порізав і зробив котел. Аби швидко не охолоджувався, усередину закидав каміння, залив рідким склом. Працював над ним десь два місяці, на обшивку котла та гравій пішло зо дві тисячі гривень. Котел поставив у гаражі — він надто великий, у хаті не поміститься. Від нього по будинку йдуть труби. Усередині котла вмонтовані турбіни. Він проганяє повітря через турбіни з тенами і воно нагрівається. Уже теплим циркулює по трубах. Їх поховав у підлогу будинку, тепло від них іде у приміщення. Котел поділений на дві зони. Одна гріє тільки перший поверх, інша — другий. Працюють незалежно одна від одної. Коли хата нагрівається, тепло нагнітається, підтримується вже природною тягою. На котлі стоять шубери, якими регулюється температура.

Інформацію Грицик узяв з інтернету. Таку систему опалення широко використовують у США та Канаді. У системі відсутній водяний контур, тому в разі зупинки котла взимку він не замерзне. За рахунок того, що воду в радіаторах не треба нагрівати, економиться енергія. Таке опалення не сушить повітря та не спалює кисень, тому не шкодить здоров'ю.

— Я задоволений, що поставив котел, який не працює на воді. Бо так доводиться гріти воду, вода — батареї, тоді батареї — повітря. А тут одразу повітря прогрівається, — Грицик запалює цигарку. — Вода при 100 градусах закипає. У повітряній системі можна досягнути високої температури. Якщо дві турбіни працюють на більшій швидкості, беруть по 40 ват світла, на меншій — 18. Нещодавно поставив вітрогенератор, щоб електроенергію економити. То за світло платимо якісь копійки. У нас стоять дві пічки, раніше палили дровами. Тепер на них економимо. За один сезон окупилося встановлення котла. Односельчани приходять, просять, аби їм таку систему опалення встановив. Я пояснюю, що в жилому приміщенні такого не зробиш, тільки під час будівництва. Усі труби треба ховати. Вони мають бути в теплоізоляції, щоби не віддавали тепло. Теща задумала ще й газ провести. Ми не перечимо. Нехай буде два види опалення — повітряне та газове. Порівняємо, яке ефективніше, — усміхається.

Тарас Грицик працює електриком у Львівському центрі математичного моделювання Академії наук України. Сконструював котел, що обігріває чотири поверхи центру. Поставив його на сходовій клітці першого поверху.

— Цей котел складається з двох обігрівачів, схожих на батареї, бачка на 3 літри води та насоса, який перекачує цю воду по системі, — каже Грицик. — Тепло розходиться по поверхах через вентиляційні шахти. В усіх кабінетах тепло, однакова температура. Поверхня котла з бляхи, усе болтиками прикручено. На його конструювання пішло 2 тисячі гривень. На гуртівні за імпортні 6 тисяч правлять.

Зараз ви читаєте новину «Тарас Грицик обігріває будинок тещі повітряним котлом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі